Boli vas vrat? Probajte vježbe snage

bol u vratu, ured

Dansko je istraživanje pokazalo kako trening snage, koji uključuje vježbanje s bučicama, ublažava osjećaj boli u vratu i leđima za čak 50 posto!

Prema autorima istraživanja, više od polovice Dankinja koje rade u uredu osjećaju česte bolove u vratu, dok više od dvije trećine pati od mijalgije trapeza, velikog mišića koji spaja vrat s leđima.

vježbe u ureduDanski su istraživači u studiju uključili 42 žene koje su većinu svog radnog vijeka provele u uredu, izvodeći repetitivne zadatke i radeći na računalu. Sve su patile od kroničnih i čestih bolova u vratu i osjećale napetost u trapezu.

Ispitanice su nasumce podijeljene u tri skupine:

  • trening snage bučicama koji je uključivao pet vrsti vježbi za učvršćivanje mišića ramena i leđa. Ispitanice su u prosjeku vježbale tri puta tjedno po tri serije svake vježbe.
  • opći fitness trening na sobnom biciklu
  • kontrolna skupina koja se nije bavila tjelovježbom, ali je dobila savjete o prehrani, zdravlju, opuštanju i načinima djelovanja na stres.

Nakon deset tjedana, ispitanice iz prve skupine su osjetile poboljšanje od 50 posto kada je u pitanju bol u vratu i ramenima. Također su poboljšale funkciju trapeza koji se brže i bolje reagirao na podražaj.

Autori studije tvrde kako je trening snage pomogao smanjiti osjećaj boli, što je povećalo sposobnost tijela da može brzo aktivirati mišiće. Također, ističu moguće psihološke implikacije treninga snage, koji je ohrabrio ispitanice i pomogao im zaboraviti na bol, te posvetiti više pažnje svom radu.

Ako ne možete izdvojiti vrijeme i vježbati kod kuće ili u teretani, predlažemo vam vježbe koje možete raditi i u uredu. Neće vam oduzeti puno vremena, a bit ćete sposobniji uhvatiti se u koštac s dnevnim zadacima na poslu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!