Debljate se iako ste na dijeti? Provjerite da niste upali u ove zamke - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Debljate se iako ste na dijeti? Provjerite da niste upali u ove zamke

Foto: Shutterstock

Isprobali ste različite vrste dijeta, ali bez obzira na sve, još ne možete skinuti tu tvrdoglavu masnoću? Ovo je 5 razloga zašto vaš pokušaj mršavljenja možda ne daje rezultate.

Kada je u pitanju mršavljenje, svi radimo greške koje mogu rezultirati debljanjem. Nutricionistica Vidhi Chawla otkriva razloge zašto vaša dijeta ne funkcionira i što možete napraviti da konačno skinete višak kilograma.

Shutterstock

5 uzroka debljanja i razloga zašto ne mršavite

Možda prečesto jedete

Jedete li prečesto ili jedete teške obroke? Najčešće, to je glavni uzrok debljanja i može omesti planove mršavljenja. Umjesto toga, trebali biste jesti hranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama kao što su chia sjemenke, avokado, grah, jaja, kvinoja, itd. Prehrana bogata vlaknima i proteinima učinit će da se dugo osjećate siti i pobijedili ste ne unosite te dodatne kalorije.

Shutterstock

Jedenje bez razmišljanja

Bezumno jedenje odnosi se na uživanje u omiljenoj hrani dok vozite, radite ili gledate televiziju ili koristite mobilni telefon. To može nepovoljno utjecati na vaš pokušaj mršavljenja. Kad god osjetite glad, pokušajte malo pričekati, pijte vodu i jedite samo zdravu hranu. Ponekad napadi gladi mogu biti posljedica dehidracije pa se pobrinite da ostanete hidrirani.

Previše kalorija

Učestalo i češće jedenje može dovesti do većeg unosa kalorija. Tijekom jednog dana pobrinite se da vaš ručak bude pun proteina i hranjivih tvari jer tada počinjete osjećati glad što znači da nemate odgovarajuće hranjive tvari. Obavezno uključite jedan ili dva zdrava međuobroka između obroka kako biste izbjegli ekstremnu glad i prejedanje. Idealno bi bilo da između obroka postoji razmak od 4 sata.

Foto: Shutterstock

Umor i stres

Umor i stres često dovode do emocionalnog jedenja jer vam hrana pruža utjehu i sreću. Ali u takvim situacijama često posežete za nezdravom hranom umjesto zdravom što može dovesti do unosa nepotrebnih kalorija i prejedanja. Stoga se pobrinite da vaš stres bude pod kontrolom. Možete isprobati jogu i meditaciju kako biste kontrolirali razinu stresa i ostali mirni i opušteni.

Ako ste zdravi, bezglutenska dijeta vam može ozbiljno ugroziti zdravlje – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Izbor hrane

Mnogi ljudi misle da je ključno jesti puno zdrave hrane, ali to je pogrešno. Važan je pravilan omjer hrane. Na primjer, konzumiranje zdravih masnoća dobro je za vaše zdravlje. Ali konzumiranje previše masti može dovesti do debljanja jer sve masti sadrže 9 kalorija po gramu masti. To je dvostruko više od količine ugljikohidrata i proteina. Stoga budite svjesni izbora hrane koje donosite.

Shutterstock

Postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih se debljamo osim prehrane. Pokušajte pripaziti na svoje dnevne aktivnosti, dovoljno se odmarajte i smanjite razinu stresa.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo