Depresija otežava prestanak pušenja - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Depresija otežava prestanak pušenja

Osobe koje se bore s depresijom i ovisnošću o cigaretama sklonije su problemima ako žele jednom zauvijek ugasiti cigaretu.

Kada je u pitanju želja za prestankom pušenja, ne postoji razlika između depresivnih i nedepresivnih pušača, tvrde američki istraživači. Međutim, njihova razlika nastupa kada zapravo to i pokušaju.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako je ukupno 24 posto osoba koje su nazvale vruću liniju za prestanak pušenja u Kaliforniji patilo od jake depresije, dok je 17 posto imalo blaži oblik ovog poremećaja. Preko polovice pozivatelja, neovisno o tome jesu li bili depresivni ili ne, barem je jednom pokušalo prestati pušiti nakon što su nazvali ovaj broj za savjetovanje.

Nakon dva mjeseca, uspjeh je bio manji kod depresivnih osoba u odnosu na one s blažim oblikom depresije ili nedepresivnim pozivateljima. Gotovo je svaki peti ispitanik s težim oblikom depresije uspio prestati pušiti, dok je svaki treći ispitanik s blagom depresijom ili bez depresije uspio u ovoj nakani.

Istraživači Sveučilišta u Kaliforniji koji su proveli studiju smatraju kako bi depresivni pušači mogli polučiti više uspjeha ako bi se njihovi liječnici i savjetnici pozabavili s oba problema: pušenjem i depresijom. Vruće linije koj ese bave davanjem savjeta kako prestati pušiti za ovo bi bile idealne, smatra Kiandra Herbert, voditeljica studije obavljene u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo