Ljepota

Ljepota

Dijabetes: smanjite rizik zdravim životnim navikama!

Iako je pojavnost šećerne bolesti u porastu, stručnjaci tvrde: nikad nije kasno da zdravim životnim navikama smanjite svoj rizik od obolijevanja!

Ako se pitate koje promjene treba uvesti u vlastiti život, evo i odgovora: pazite što konzumirate: neka vaša prehrana sadrži malo šećera i masnoća. Redovito vježbajte i pazite na tjelesnu težinu i opseg struka.

l“Konzumirajte tri obroka dnevno u redovito raspoređenim razmacima: na taj će način razina vašeg šećera ostati stabilna. Nemojte se bojati ugljikohidrata ili škrobne hrane – oni sadrže bitne hranjive tvari. Međutim, bitno je odabrati cjelovite žitarice bogate vlaknima. Hranu s dodatkom šećera treba konzumirati u rijetkim prilikama, pa makar ona na sebi nosila oznaku “za dijabetičare”, poručuje američka nutricionistkinja Vicky Pennington.

Jedna od važnih životnih promjena koja može značajno sniziti rizik od dijabetesa jest prestanak pušenja. Ova štetna navika značajno narušava zdravlje oboljelih osoba jer je njihova cirkulacija već ionako narušena. Pušenje kod šećeraša može povećati oštećenje živaca i povisiti krvni tlak, a pridonosi i povećanom riziku od srčanog i moždanog udara.

I za kraj – važno je znati prepoznati simptome dijabetesa jer ova bolest dolazi tiho: kada primijetite promjene u organizmu, ona će već biti prisutna. Oboljele osobe se osjećaju umorno, često mokre noću, muči ih žeđ i zamagljen vid. Male rane nerijetko sporo zacjeljuju. Ako vam bilo koji od ovih simptoma zvuči poznato – vrijeme je da posjetite liječnika opće prakse!

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo