Ljepota

Ljepota

Dijabetičari koji vježbaju žive dulje

Svima je poznato kako redovita tjelovježba može poboljšati naše krvožilno zdravlje, a najnovije je istraživanje pokazalo kako dijabetičari mogu imati izuzetno velike koristi od vježbanja.

Naime tjelesna aktivnost može znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih događaja kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Švedski su istraživači poreuzeli podatke više od 15.000 dijabetičara iz Nacionalnog registra dijabetesa i nakon analize ustanovili kako su dijabetičari koji redovito vježbaju uspjeli značajno preokrenuti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Također, ispitanici koji prije nisu vježbali, a koji su postupno uspjeli povećati razinu svoje tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme kroz razdoblje od pet godina, prosječno su smanjili svoj rizik od umiranja za gotovo dvije trećine i to zbog krvožilnih bolesti ili bilo kojeg drugog uzroka.

Dobrobiti tjelovježbe bile su još značajnije za dijabetičare koji prije nisu vježbali, ali su uspjeli podiži svoju razinu aktivnosti na najmanje tri puta tjedno – u njihovoj je skupini rizik od smrti zbog krvožilnoih problema pao za 67 posto!

Rezultati njihovog istraživanja predstavljeni su na nedavno održanom 48. Kongresu Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa u Berlinu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo