Ljepota

Ljepota

Hoćete li doživjeti stotu? Odgovor je u vašem hodu

Čini se kako je tajna dugovječnosti zaista u malim stvarima i velikim koracima. Doslovno.

Ako vaš hod spada u kategoriju bržeg, stručnjaci tvrde kako ste pravi sretnici jer ćete živjeti dulje!

Istraživači Sveučilišta u Pittsburghu su ustanovili kako brzina hodanja može biti važan znak općenitog zdravlja neke osobe. Tako u pozadini sporog hoda mogu biti problemi sa srcem, plućima ili živčanim sustavom.

Prikupili su i analizirali podatke prethodnih devet studija kako bi ustanovili može li brzina hoda objasniti razlike u preživljavanju starijih osoba.

Ispitanici su hodali svojim uobičajenim tempom, a stručnjaci su preračunali prehodanu udaljenost i vrijeme u sekundama. Prosječno su bili stari 73,5 godina, a pretežno je bila riječ o ženama. Ispitanici su prosječno prošli 0,92 metra po sekundi, a stručnjaci su zaključili kako se očekivana životna dob za svaki spol i starosnu skupinu povećavala što su osobe brže hodale.

Razlike u preživljavanju bile se posebno drugačije kod ispitanika starijih od 75 godina. Izračunavanje očekivane životne dobi na temelju brzine hoda, spola i dobi pokazalo se točnije od predviđanja na temelju drugih faktora, kao što su dob, spol, opće zdravstveno stanje, pokretljivost, hospitalizacija i povijest pušenja, tvrde stručnjaci.

Ističu kako je uzimanje u obzir brzine hodanja zajedno s dobi i spolom vrlo jednostavno, jeftino i korisno kako bi se predvidjela očekivana životna dob osobe, što može liječnicima pomoći u razvijanju boljeg i personaliziranijeg plana njege pacijenata.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo