Ljepota

Ljepota

Kako napuniti baterije i odreći se stresa?

Stres, stres, stres… Čini se kako je jedina konstanta u našem životu ovaj ubojica suvremenog doba.

Iako može zvučati jednostavno, zdrave navike poput uravnotežene prehrane ili redovite lagane tjelovježbe mogu napraviti čuda kada je u pitanju smanjenje stresa. Od kuda početi, pitate se? Donosimo vam nekoliko zdravih navika koje biste trebali uvesti u svoj život. Rezultat će biti manje stresa i više pozitive!

Spavanac

Osigurajte dovoljno sna za svoje tijelo. Dobar odmor može značiti čuda za naš mozak, ali i za tijelo te tako utjecati na način na koji se nosimo sa stresom.

Odrasli bi trebali spavati oko sedam sati, no bitno je da se po noći ne budite i ne prekidate san. Jedino tako se zaista odmarate.

Opustite se

Iako je teže reći nego napraviti, morate se naučiti opustiti. Bez obzira na sve brige i obveze, odvojite makar 15 minuta i povucite se na neko tiho mjesto. pustite laganu glazbu, zaklopite oči i sanjarite. Zamislite da ste na plaži, osunčanoj livadi ili kako plovite modrim jezerom. Crpite energiju iz prirode, pa makar u mislima.

Družite se

Sudjelujte u društvenim događajima – nemojte odbiti prijateljica kada
vas zovu u kino, prihvatite poziv kolega s posla sljedeći put kada se
nalaze. Interakcija s drugim osobama pomoći će vam da ne razmišljate o
svojim problemima i opustit će vas. Zapamtite – smijeh je najbolji lijek
za sve!

Kućni ljubimci

Družite se sa svojim kućnim ljubimcem. Mnogo je istraživanaj dokazalo kako maženje ljubimaca snizuje krvni tlak, štiti srce od bolesti, ublažava simptome depresije, a osobe koje redovito šeću svoje četveronožne prijatelje u boljoj su formi.

Jedite zdravije

Uravnotežena i pravilna prehrana omogućit će vam da se bolje nosite
sa stresom. Na svakodnevni meni uključite orahe, bademe, brazilske
oraščiće, kvasac, heljdu, indijske oraščiće, morske alge, kikiriki,
bučine sjemenke, tunu i avokado. Pobijedite stres hranom!

Budite u formi

Stručnjaci preporučuju 30 minuta tjelesne aktivnosti svaki dan kako bi naše tijelo bilo zdravo i kako nas ne bi mučila debljina. To ne mora nužno značiti da se morate svakodnevno znojiti u teretani – dovoljno je brže se šetati. Tenisice na noge i van!

Pazite na sat

Veliki izvor stresa je kašnjenje. Obratite pozornost na vrijeme i bolje planirajte svoj raspored. Razmislite dobro o dijelu grada u koji idete, ima li gužve na putu do tamo, postoje li parkirna mjesta… Ako ništa od ovog ne uspije, namjestite sat da pokazuje nekoliko minuta ranije nego što je pravo vrijeme. Prestanite kasniti u 4 koraka

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo