Ljepota

Ljepota

Kako “otopiti salo” s trbuha? Trener otkriva da postoje samo dva rješenja

Foto: Shutterstock

Vjerovali ili ne, naslov ovog teksta je jedan od najčešćih upita na Google tražilici, a tiče se fitnessa, vježbanja, zdravlja.

Stoga sam odlučio pozabaviti se ovom tematikom (ukratko) i objasniti kako se to na ‘magičan’ način može ‘otopiti salo’ s trbuha.

Krenimo….

Dakle najbolji način da otopite salo s trbuha jest da prestane vjerovati u čudotvorne pripravke i marketing fore kvazi trenera i krenete ozbiljno i sistematično mijenjati svoje zdravstveno-prehrambene navike!

Dopustite da vam objasnim….

Nemoguće je ciljano skidati potkožno masno tkivo! Tko god vam tvrdi suprotno ili ima privatnu praksu plastične kirurgije (liposukcija&co.) ili je apsolutno neuk i zanima ga isključivo vaš novac na kratke staze (cca. tri mjeseca čudotvornog treninga i vi imate svoju figuru iz snova)! Kada bi potonje bilo moguće, svi bi radili isključivo ‘te’ (ciljane) vježbe i trenažne protokole i svi bi bili ravnih trbuha i isklesanih mišića. Istina je da su ‘trbuh’ (abdominalni mišići) i listovi najviše pod utjecajem genotipa (u odnosu na ostalu muskulaturu), stoga ubacite još i ovaj parametar u jednadžbu. To nikako ne znači da ne možete imati ravan i ‘mišićav’ trbuh, već da će vanjski izgleda trbušnih mišića varirati od osobe do osobe.

Želite se riješiti celulita, ali niste do danas pomakli prstom u tu svrhu? Fokusirajte se na samo jednu stvar…

A sada znanstveno i realno kako ‘otopiti salo’ s trbuha:

1. TRENING

 • Neka vaša tjedan rutina bude blagoslovljena sa 3x (idealno bi bilo 4x) tjednog vježbanja
 • Neka trening bude kružnog karaktera (eventualno kombinirani stanično/kružni) jer na taj način možete povećavati intenzitet treninga (smanjujući odmora) bez da povećavate volumen (kilaže koje dižete).
 • Ubacite kratke HIIT ili cardio protokole na početku i kraju treninga (npr. 30 sekundi trčanja na traci, 30 sekundi odmora/5′). Protokoli ne bi trebali biti ‘lagani’, a intenzitet istih određuju vaše funkcionalne sposobnosti (kondicija).
 • Koristite kompleksne vježbe sa šipkom (čučanj, mrtvo dizanje, rameni potisak…), kao i balističke vježbe (swing girjom, bacanja medicinke…) koje će vam podići frekvenciju srca.
 • ‘CORE’/vježbe za trup odradite pred kraj treninga jer prvi dio treninga (dok ste svježi i odmorni) želite ostaviti za ‘teže’ i kompleksnije vježbe.
 • U kružnom djelu treninga, odmori između vježbi neka vam budu cca 15 sekundi (ili malo više ukoliko su vam funkcionalne sposobnosti slabije), dok između serija imate minutu do dvije.
 • Trening neka vam u totalu traje 50 do 60 minuta, pa si prema tome planirajte broj serija, krugova i slično.

Stiže sezona vožnje biciklom: Stručnjak savjetuje kako se pripremiti i spriječiti ozljede, grčeve i bol u nogama

2. Prehrana

Umjesto da se pravim pametan s ‘općim informacijama’ (tipa; pazite na pravilan omjer marko i mikro nutrijenata, unesite dovoljno zdravih masti u organizam kako bi vaše tijelo imalo dovoljno energije, bla, bla, bla….), jer nisam nutricionist, a potonje informacije ionako znate, dat ću vam samo dva savjeta:

 • Da bi gubili kilograme trebate biti u deficitu! Matematika jasna ko’ dan! Ukoliko trošite više nego što ste unijeli, vi gubite ‘na masi’; a obzirom da uz to i vježbate, događa se rekompozicija (više mišićne mase a manje potkožnog masnog tkiva) koja vam usput i pomaže da ubrzate svoj metabolizam.
 • Ukoliko niste vični slaganju smislenih jelovnika, računanju kalorija, proučavanju namirnica i nemate vremena se ozbiljno posvetiti nabrojanom; tada vam savjetujem posjet nutricionistu koji će vam pomoći da trud u teretani oplodite zdravom i kvalitetnom prehranom te na taj način zaokružite vaš proces transformacije!

Toliko od mene po pitanju ’sala s trbuhaa ukoliko imate kakvo pitanje, stojim vam na usluzi…

I još samo nešto…

 1. Potkožno masno tkivo se ne može topiti ciljano (npr. odlučili smo skinuti ‘mast’ s trbuha) već se događa ‘globalni’ proces redukcije potkožnog masnog tkiva na razini cijelog tijela; a s kojih će ‘mjesta’ tijelo prvo krenuti ‘topiti mast’ ovisi o vašem genotipu.
 2. Ukoliko nemate kvalitetan odmor, priča ‘pada u vodu’. Nema tog treninga i prehrane koju mogu nadomjestiti kvalitetan san…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo