Ljepota

Ljepota

Kako razviti fleksibilnost?

Fleksibilnost je sposobnost na koju možemo utjecati tijekom cijelog života, no najviše do naših razvojnih godina.

Fleksibilnost se može se razvijati od malih nogu i tijekom cijelog našeg života, a osim što je poželjna za dobar izgled, ujedno je i sposobnost koja nas čuva.

O čemu ovisi fleksibilnost? 

“Prevelika mišićna masa ili previše potkožnog masnog tkiva mogu biti jedni od uzroka slabije sposobnosti jer limitiraju pokretljivost zgloba. Fleksibilnost tijela ovisi o ograničavajućim faktorima i potrebno ju je sustavno razvijati i održavati. Nemoguće je odrediti vremenski period postizanja određenog stupnja fleksibilnosti jer to zavisi od pojedinca do pojedinca.”, ističe naša sugovornica trenerica i kineziologinja Andrea Rukavina te napominje da bez stalnih vježbi i fleksibilnost pojedinca opada.

“U dobi ubrzanog rasta i razvoja (prva faza ubrzanog rasta: 0-6 godina i u drugoj fazi za djevojčice od 10-14,15 godina i dječake od 11-17 godina života) ključno je primjenjivati vježbe za razvoj fleksibilnosti. Tijekom tih faza dolazi do ubrzanog rasta kostiju, koji mišići i tetive teško mogu pratiti. Zbog toga se mogu javiti ozljede leđa, bolovi u koljenu – pojašnjava trenerica.”, napominje Rukavina. 

Treningom fleksibilnosti kritičnih točaka može se značajno umanjiti opasnost od ozljeđivanja

Iako su vježbe zagrijavanja i istezanja od presudne važnosti za sve dobne skupine, poznato je kako mišićna vlakna, tetive, zglobovi i ligamenti godinama postaju sve manje elastični i pokretljivi. Stoga bi pojedinci srednje i starije životne dobi morali obavezno uvrstiti vježbe fleksibilnosti u svoj dnevni program aktivnosti, kao i oni koji žive sjedilačkim životom, bilo zbog zaposlenja ili osobnog (ne) izbora.

Koje su vježbe najteže za napraviti osobama koje nisu fleksibilne?

“To su vježbe koje zahtijevaju veliku amplitudu pokreta. Kad radimo na fleksibilnosti važno je ići do granice boli. Osluškujte svoje tijelo, uvijek budite prisutni dok se istežete. Ne forsirajte. Danas su nekako trčanje i biciklizam, triatlon i slične aktivnosti nekako najpopularniji kod rekreativaca. Zbog same aktivnosti važno je da se sportaši prije i poslije tih aktivnosti dobro istežu”, zaključuje Andrea Rukavina.

Foto: Shutterstock


Ana Abrahamsberg / Moje zdravlje

Video: SPLIT SQUAT – jedan od temelja vašeg kućnog vježbanja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo