Ljetni načini ublažavanja stresa - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ljetni načini ublažavanja stresa

Ljeti svi provodimo puno više vremena na otvorenome nego tijekom ostatka godine, a aktivnosti poput godišnjih odmora, roštilja i raznih grupnih sportova objašnjavaju zašto nas ovo godišnje doba najviše opušta.

Zelena okolina odnosno prirodno okruženje povezano je sa smanjenim stresom, a izloženost suncu također može smanjiti krvni tlak i popraviti cjelokupno zdravlje, pokazali su rezultati male studije objavljene ranije ove godine.

Znate li kako uživati na otvorenome ovo ljeto i pritom smanjiti svakodnevni stres? Evo pet prijedloga!

1. Šetnja u parku

Ugodnih 30 minuta šetnje u parku smirujuće djeluje na vaš um. Nedavno britansko istraživanje pokazalo je kako šetanje kroz zeleni krajolik može pomoći uspostavljanju stanja uma sličnom meditaciji.

2. Vrtlarstvo

Vrtlarstvo je aktivnost koja vam dopušta da provedete vrijeme u prirodi i istovremeno se upustite u opuštajući rad. Jedna nizozemska studija potvrdila je kako vrtlarstvo može smanjiti razinu kortizola i popraviti raspoloženje kod osoba koje su upravo završile stresan zadatak. Čak ni 30 minuta opuštanja uz knjigu nije djelovalo pozitivno kao vrtlarstvo, prenosi Health.com.

3. Joga u parku

Poznato je kako joga ima blagotvoran učinak na stres, a vježbanje možete učiniti još više opuštajućim ako se prebacite u prirodu. Ujutro ponesite prostirku za jogu u obližnji park i odvježbajte svoju rutinu ili se raspitajte gdje se održavaju organizirani satovi joge na otvorenome.

4. Šetnja sa psom

Već smo spomenuli kako vrijeme provedeno u prirodi djelotvorno smanjuje stres i opušta, a vrijeme provedeno s omiljenim kućnim ljubimcem na jednak način umanjuje napetost i tjeskobu i smiruje um. Jedna je studija iz 2002. godine potvrdila kako obavljanje teškog zadataka postaje lakše i manje stresno kada je u blizini kućni ljubimac.

5. S biciklom u istraživanje

Ova ljetna aktivnost dobra je za um i za tijelo. Fizička rekreacija, posebno kardio trening, jača samopouzdanje i pozitivno djeluje na simptome povezane s blagom depresijom i tjeskobom.

Kad svemu tome dodate pozitivan učinak provođenja vremena u prirodi, jasno je zašto toliko ljudi bira bicikl kao prijevozno sredstvo i rekreaciju.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo