Međunarodni kup u obaranju ruke: vrhunski spektakl je zagarantiran! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Međunarodni kup u obaranju ruke: vrhunski spektakl je zagarantiran!

Zagrebački Hemingway bar će 28. studenoga ugostiti međunarodni kup “Tiffany studio 2010” u obaranju ruke. Riječ je o disciplini koja polako, ali sigurno postaje sve popularnija u Hrvatskoj. Pitate se koje osobine moraju krasiti uspješnog “obarača” ruke? Odgovor na ovo, i brojna druga pitanja smo potražili kod Aleksandra Jakovca, predsjednika Hrvatskog saveza za obaranje ruke.

undefined            Aleksandar Jakovac i John Brzenk,
                    najpoznatiji obarač ruke

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu, 2009. godine – kako se i zašto rodila ideja o njegovom pokretanju?

Jednostavno nas zanima pokretanje projekata koji su u začetku ili ne postoje tj. stvaranje nečega od ničega pa tako i obaranje ruke u Hrvatskoj gdje smo u sedam mjeseci od discipline za koju nitko nije čuo napravili – hit.

U kojoj je mjeri ova disciplina popularna u Hrvatskoj, a kakva je situacija u Europi i svijetu?

Trenutno u Hrvatskoj popularnost raste iz dana u dan te smo zadovoljni jer smo dogurali do faze kada ljudi ne “zure” u vas čim spomenete sport kojim se bavite. U svijetu je situacija drugačija, no s obzirom na 60 godina iskustva, nije ni čudno kako u Americi npr. svi znaju tko je John Brzenk (najpoznatiji armwrestler).

Koje osobine moraju krasiti uspješnog “obarača” ruke?

Osnova je volja za trening i to je jedina osobina koja je neophodna kao i u svakom drugom sportu. Trening i samo trening.

Što savjetujete osobama koje se žele baviti ovom disciplinom – na koji se način pripremati za natjecanja – postoje li specifični treninzi?

undefinedPostoje treninzi snage u teretani i treninzi tehnike na stolu. Obično treninge snage natjecatelji sami prakticiraju (sklekovi, zgibovi, girje, bench…) dok grupne treninge na stolu izvodimo po klubovima i oni su obično 2 x tjedno.

Je li ova disciplina rezervirana samo za muškarce – postoje li u Hrvatskoj i uspješne ženske “obaračice” ruku?

Za sada su žene u hrvatskom obaranju nepoznanica te ih jednostavno nema tj. nisu aktivne kao muškarci kojih trenutno trenira po klubovima diljem Hrvatske oko 130. Mislim da je problem u tome što žene misle kako nije ženstveno biti jak na ruku te nažalost postoji čak i nelagoda nekih koje su prirodni potencijali jer ne žele biti jače od drugih.

Tko u Hrvatskoj trenutno nosi titulu najboljeg “obarača” ruke?

S obzirom na težinske kategorije kojih je 14, bilo bi nepravedno nekoga isticati jer je pobjednik od 50 kg jednak onom od 150 kg te vani svakoga čeka protivnik u njegovoj težini.

U nedjelju, 28. studenoga organizirate otvoreni međunarodni kup u obaranju ruke – što očekujete?

undefined

Očekujemo najveće natjecanje na ovim prostorima (ex Yu), veliko sportsko druženje te nezaustavljiv nastavak rasta ovoga sporta.

Koliko natjecatelja dolazi – hoće li biti inozemnih obarača ruku?

Ukupno očekujemo oko 150 natjecatelja. Osim natjecatelja iz Hrvatske, na “Tiffany studio 2010” kupu će se natjecati i predstavnici Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske i Slovačke.

Više informacija o “Tiffany studio 2010” kupu u
obaranju ruke potražite na:
www.obaranje-ruke.hr

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo