Ljepota

Ljepota

Najbolji savjeti koje ćete dobiti: Treneri otkrivaju kako jednostavno do zavidne forme

Shutterstock 330619865

Budite i ostanite u formi uz savjete trenera koji znaju što govore!

Iako je to cilj većine, ostati u formi i nije tako jednostavno. Budimo iskreno, lako je izgubiti motivaciju ili osjetiti dosadu. Treneri su svjesni ove činjenice stoga vam donose savjete kako ne odustati.

Fokusirajte se na trening ne na izgled

Snaga, brzina, izdržljivost će donijeti puno više dobroga od stalnog gledanja u ogledalo, napominje Meghan Kennihan, trenerica u Chicagu. Savjetuje da izgled stavite po strani i bavite se treningom, a promijene ćete primjetiti vrlo brzo, pa će i slika u ogledalu biti drugačija.

Fokusirajte se na proces ne rezultat

Trebali biste se fokusirati na proces, a ne rezultat cijelog putovanja. „Tjelovježba je ono što radite svakog dana, ne ono što ćete napraviti jednom ili kako postići dobar izgled za jedan događaj“, pojašnjava Jess Doss, trener u Nashvillu te savjetuje da pratite svoje navike a ne kilograme, a upravo su male promjene u navikama ono što će vas dovesti do konačnog rezultata.

Ovo su namirnice koje liječnici uvijek jedu za doručak! Neke će vas jako iznenaditi

Vježbajte izdržljivost

Diana Mitrea, osobi trener iz New Yorka, klijentima savjetuje da se fokusiraju na ideju o velikoj promjeni koju unose u život a ne na rezultate – jer se oni ne postižu preko noći. Važno je postići svakodnevno male promijene i slaviti novi stil života, poput novog načina prehrane ili prvog uspješno podizanja utega…

Osvijestite dugotrajne ciljeve

Stalna briga o konačnom, dalekom, cilju može voditi do frustracija, savjetuje profesionalna balerina Alessia Lugoboni. Da biste uživali u tijelu o kakvom ste oduvijek maštali, potrebno je vrijeme, i rezultati su kod svakog različiti. Krenite polako i razvijate svoje sposobnosti.

Napravite listu ciljeva

Ako ste vizualna osoba, vidljiv papir s ciljevima bi vam mogao pomoći da ostanete na dobrom putu, savjetuje Reaghan Hayden, osobni trener iz Floride. Savjetuje da svoje ciljeve zapišete i stavite na vidljivo mjesto kako bi se mogli na njih podsjetiti svakodnevno.

Otkrijte svoj ritam

„Ako niste uzbuđeni zbog treninga i ne veselite se svakom povratku u teretanu, onda taj trening nije za vas. Vježbanje ne smije biti tortura, ono mora biti održivo, efektivno i zabavno“, savjetuje Erin Moone, trener.

Izbjegavajte dosadu

“Zabavite se! Pronađite aktivnost zbog koje žete poželjeti ostati aktivni – što god radite vjerojatno ćete ostati u tome ako se pritom dobro zabavljate“ pojašnjava trener iz Los Angelesa, Dempsey Marks. “Ne morate biti zalijepljeni za traku za trčanje kako biste postigli rezultat“, dodaje.

Kada ste u nedoumici – hodajte

“Hodajte svakog dana, iako se radilo o samo 30 minuta hodanja. Ne samo da će vas hodanje natjerati da se pokrenete i već ćete izaći na zrak i malo urediti misli. Hodanje je odlično za dobro raspoloženje, energiju i borbu protiv stresa“, pojašnjava trenerica Danielle Natoni.

Masaža lica bolje je rješenje od većine krema! Kozmetičarka pojašnjava kako je pravilno napraviti

I vaši osjećaji su važni

Bilježite što to na vas djeluje dobro, a što ne jer nećete ići na trening ako ne uživate u vježbanju ili na trening morate dugo putovati. Iz tog je razloga dobro zapisivati što djeluje dobro na vas, a što ne. Unesite promjene i organizirajte sve u vlastitu korist, dodaje Natoni.

Povedite prijatelja

Trener je idealan partner za vježbanje, ali još jedan način koji vam može pomaže da izdržite jest taj da povedete prijatelja na trening. Dobro društvo na treningu je jaka motivacija!

Uvedite promjene

„Ponekad rutina postaje naporna,  a izbjeći taj redoslijed možete tako da isprobate nove stvari. Ako su kardio vježbe ono što radite svakog dana, pokušajte uvesti trening snage ili uvedite i trening joge“, savjetuje Teri Ross, instruktorica iz Nashvilla.

Ne zaboravite da ste ono što jedete

Kako biste postigli rezultate jednako je važno ono što jedete i kako trenirate. Trenerica Anne Appleby savjetuje da trenirate ali pazite i na zdravu prehranu ako očekujete promjene.

Stalno ste gladni i mislite da vam nema pomoći? Možda su za to kriva ova zdravstvena stanja

Unos vode je važan

Dehidracija se često zamijeni za glad, a dehidrirani možete biti da to i ne primijetite, ističe Simone Carvalletti, osobni trener. Uvijek bocu vode držite u blizini, a to se ne odnosi samo na trening nego na cijeli dan.

Svaki se pokret računa

Ključ je u bilo kakvoj aktivnosti, samo se krećite, pa čak i ako ste u kući. „Polako se pripremite za odlaske na trening, a ako se nikako ne možete natjerati da odete u teretanu, pokušajte gledati razne tutoriale koji postoje na internetu“, dodaje.

Spavajte

San je važan za oporavak cijelog tijela, a daje energiju i pomaže vam da se borite protiv stresa. Ako se niste naspavali preko noći, odvojite malo vremena u danu kada se možete odmoriti. Uz to je dobro znati da je znanost dokazala kako će kvalitetan san pomoći bržem gubitku kilograma.

Budite zahvalni i nagradite se

„Budite ponosni na sebe i svako malo postignuće u danu“, navodi Lugoboni te dodaje da se nagradite za trud i nastavite se dobro zabavljati jer svi znamo da je život puno ljepši ako se smijemo!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo