Nema više izlika! Za vježbe od kojih ćete se osjećati bolje treba vam samo 5 do 15 minuta - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Nema više izlika! Za vježbe od kojih ćete se osjećati bolje treba vam samo 5 do 15 minuta

Shutterstock

Svakodnevne životne aktivnosti zbog kojih naposljetku tvrdimo kako nemamo dovoljno vremena za vježbanje, znak su koji nam govori da nam vježbanje nije prioritet.

A trebalo bi biti, istaknuo je za magazin Health & Wellbeing, nutricionist i trener David Wiener. On navodi kako tjelovježba pogoduje cjelokupnom zdravlju jer smanjuje šanse za razvitkom raka, dijabetesa i srčanih bolesti, a pozitivno utječe na raspoloženje, samopouzdanje te kvalitetu sna.

Da uvijek možemo naći vremena za petominutni trening smatra i trener Mario Mlinarić.

“Dobra organizacija ključ je svega, a mi se zamaramo svime uključujući i stvari koje možemo i stvari koje ne možemo riješiti. Sve je to ljudski, ipak smatram da je vježbanje, čovjekovo ulaganje u kvalitetniju budućnost za sebe i svoju obitelj”, kazao je.

Naš poznati trener Mario Mlinarić vježba svaki dan i vježba od 5 do 25 minuta, a smatra kako je bilo kakva tjelovježba bolja od nikakve, a s tim se slaže i Wiener.

Samo 15 ili 20 minuta dnevno učinit će razliku, stoga nećete žaliti ukoliko se probudite nešto ranije ili kasnije odete u krevet, kazao je.

Vježbajte prije doručka

Trener i nutricionist tvrdi kako je početak dana idealno vrijeme za vježbanje jer nećete biti u mogućnosti smišljati izlike, a kada to jednom obavite, gotovi ste. Postavljanje alarma, 15 minuta ranije nego obično, sasvim je dovoljno za trening.

Ako želite biti mršavi, vježbajte ujutro jer to je najbolje vrijeme za razgradnju masnoća!

Vježbajte dok perete zube

Čučnjevi i iskoraci vježbe su koje možete obavljati za vrijeme koje bi proveli stojeći. Obje vježbe poboljšavaju cirkulaciju, osnažuju zglobove koljena, osnažuju tijelo te učvršćuju noge i stražnjicu.

Vježbajte tijekom pauze za ručak

Osim što bi svakako trebali uzeti pauzu za ručak, Wiener preporuča i korištenje tog vremena kako bi vježbali, a to možete odlaskom u šetnju koja će potaknuti protok krvi ili korištenjem stepenica.

Vježbajte dok ste na poslu

Ukoliko se bavite uredskim poslom, Wiener preporuča jogu kako bi se istegnuli tijekom dana te se riješili bolova. U tome će vam pomoći istezanje vrata, ali i istezanje leđa dok sjedite.

Vježbajte dok kuhate

Za vrijeme dok čekate da voda proključa ili da se pećnica zagrije možete obaviti trening visokog intenziteta. To ćete postići ukoliko za to vrijeme radite skokove iz čučnja, ali i ako kombinirate čučanj, sklek i vertikalni skok uvis. Dakako tu je i plank te podizanje peta od poda. S druge strane, možete iskoristiti kuhinjsku ploču za sklekove ili raditi čučnjeve dok pospremate posuđe iz perilice.

Vježbajte dok gledate televiziju

Za to vrijeme odlične su vježbe plank, čučnjevi, iskoraci, ali i propadanje uz pomoć sofe. Možete i imitirati sjedenje tako što ćete se leđima nasloniti na zid te se spustiti u čučanj.

TRX je mali, ali moćan rekvizit – 6 razloga zašto je idealan za vaše tijelo

Fitness trenerica Kim Ngo izdvojila je nekoliko vježbi ovisno o tome koliko vremena možete izdvojiti:

Istegnite se u 5 minuta

Kako svakodnevno sjedenje na poslu ne bi utjecalo na vaše držanje, istegnite se. Odlične vježbe za to poze su iz joge, a uključuju: pozu djeteta, pozu goluba, pas koji gleda dolje i slično.

U 10 minuta odradite 10 serija

U deset minuta napravite deset serija tri ključne vježbe. Neka to budu sklekovi, skok iz čučnja te iskorak unatrag.

Vježbajte snagu u 15 minuta

Svaku seriju od 30 sekundi obavite radeći ove vježbe: skok iz čučnja, dodirnite ramena u planku, iskorak sa skokom, a između svake serije se odmarajte 30 sekundi.

Trčite 20 minuta

Tijekom trčanja postavite si kratkoročne ciljeve do kojih ćete trčati punom brzinom, a zatim nastaviti laganijim tempom.

Nikada ne vježbate? Evo dobrog razloga zašto biste odmah trebali početi

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo