Neočekivani trikovi kojima ćete ubrzati dijetu, a znaju ih samo nutricionisti - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Neočekivani trikovi kojima ćete ubrzati dijetu, a znaju ih samo nutricionisti

Shutterstock

Preuzmite znanje profesionalaca!

Ne djeluje sve na svakog, pa se nutricionist Jennifer Cassetta iz New Yorka pita kada će se prestati pisati o tome kako je gubitak kilograma isključivo posljedica smanjenog unosa hrane.

“Za neke ljude koji jedu više od onoga što je potrebno organizmu to pravilo vrijedi, ali nije uvijek upravo to slučaj“, dodaje. Kako biste što prije stigli do cilja, vodeći su stručnjaci iz Amerike pojasnili koji su pravi koraci.

Prestanite biti na dijeti

Da, dobro ste pročitali. Ključ dobrog zdravlja bi mogao biti u praćenju ponašanja, krećete li se dovoljno i jedete li dovoljno voća i povrća. Jedan od najboljih načina za gubitak kilograma je stvaranje zdravih navika koje ćete njegovati dugotrajno, savjetovao je nutricionist Amy Gorin te dodao: “Ovo je najlakši način da nešto postignete, pa uključite tjelovježbu u svaki dan, izbjegavajte deserte i budite svjesni onoga što jedete“.

Izbjegavanje određenih namirnica neće pomoći

“ljudi na dijeti će često izbjegavati određene namirnice i to može prerasti u opsesiju, ali takvo ponašanje vam neće pomoći u dijeti“, navodi dijetetičarka Tara Collingwood, te savjetuje da pazite na kalorije i balans. Povećajte potrošnju kalorija i priuštite si nešto za čime čeznete.

Trenerica s 25 godina iskustva: Oni koji kod mene vježbaju znaju da će dobiti ono po što su i došli – zdravo i fit tijelo

Ponekad si ugodite

Ako se ponekad ne opustite veće su šanse da ćete jednom i pretjerati u konzumaciji omiljene (nezdrave) hrane, smatra osobna trenerica Kristin Reisinger. “Obrok kojega ste si zabranili ustvari može ubrzati dolazak do cilja. Pokrenuti će metabolizam, pomoći tijelu da brže sagorijeva masnoće i prevenirati da se tijelo privikne na restrikciju kalorija“.

Brinite o sebi

Ako vam dijeta ne polazi za rukom, što napraviti? Dijetetičarka Kara Lydon, smatra da se trebate fokusirati na sebe jer mnoga istraživanja ukazuju na to da stalno držanje dijete ustvari vodi do nakupljanja kilograma. Umjesto toga ona savjetuje da se fokusirate na to kako se osjećate i vrijeme i energiju ulažete u stvaranje novih zdravih navika.

Veličina porcije je važna

Tara Collingwood pokušava klijente naučiti kako odbacivanje određenih namirnica i nema puno smisla jer i konzumiranje samo zdravih namirnica može voditi do debljanja, ako niste umjereni. Ono što vam može pomoći jest spoznaja kolika vam je porcija dovoljna, a tako lakše možete i pratiti koliko kalorija unosite u organizam.

Jedite proteine za doručak

“Ujutro pojedem oko 20 do 30 grama proteina i tako sam sigurno sita do ručka.“ Kaže Collingwood. Istraživanja potvrđuju da se radi o pametnoj taktici i kako osobe koje dan započnu s 30 do 39 grama proteina u danu pojedu 175 kalorija manje.

Češnjak, vlakna, crvena riža? Ovo su najbolji alternativni tretmani za snižavanje kolesterola

Vodite dnevnik prehrane

Ova aktivnost oduzeti će vam nekoliko minuta dnevno, ali može imati pozitivan učinak na vaše prehrambene navike. Ne samo da ćete postati svjesniji svojih odabira, nego će vam redovito zapisivanje namirnica koje ste pojeli pomoći da pametnije birate.
Istraživanje u kojem je dio ispitanika vodio dnevnik prehrane tijekom jedne godine pokazalo je da su oni izgubili više kilograma od skupine koja nije vodila dnevnik. Poslužite se nekom od mobilnih aplikacija ili uzmite olovku i bilježnicu – što god vam više odgovara!

Perite zube nakon jela

Ne samo da će vaš stomatolog biti oduševljen već će i vaš trbuh biti sretan. „
“Pranjem zubi i čišćenjem koncem nakon jela možete spriječiti javljanje želje za kasnim obrocima jer će te tako mozgu slati signal da je za danas dosta hrane

Napunite tanjur povrćem

Ne samo da imaju malo kalorija već su odličan izvor vlakana i vode, sastojaka koji će probuditi osjećaj sitosti. Upravo iz tog razloga Collingwood uvijek napuni tanjur povrćem jer se tako lakše drži plana o veličini porcije te je lakše i osvijestiti koliko drugih namirnica imate na tanjuru.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo