Nevjerojatan trik: kako postići savršenu tjelesnu formu uz pomoć četkice za zube - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Nevjerojatan trik: kako postići savršenu tjelesnu formu uz pomoć četkice za zube

Shutterstock

Možda zvuči nevjerojatno ali je i istinito

Dr. sc. Saara Haapanen, osobni trener, je objasnila kako je poželjno spajati dvije radnje u jednu rutinu, pa tako i savjetuje da nakon pranja zubi treba napraviti 15 čučnjeva.
Razmišlja tako da ako već morate prati zube, možete u tu rutinu uključiti i čučnjeve svaki put kad ih perete, a jednom kad programirate mozak tako, sigurno ćete ih napraviti i još više u budućnosti.

No prema rezultatima proteklih studija i novom tekstu objavljenom u magazinu The New York Times— ovaj mali trik ima puno jače djelovanje nego što pretpostavljate, a djeluje na principu dodavanja nekih navika svakodnevnim aktivnostima, poput gledanja serija, vožnje na posao, kuhanja kave, a pomoći će vam da postanete fit i zdravi.

Podsjetnik da nešto treba napraviti

Kako je profesorica Katy Milkman, u knjizi naziva Kako se promijeniti, pojasnila da je najbolji način da se postigne cilj stvaranje podsjetnika koji će vas podsjetiti koji vaš cilj je.
“Ako baš nemamo jasnu viziju, lako ćemo na nju i zaboraviti, ako planirate vježbati, ali vam se danas baš nekako ne da, možete tu obavezu i odgoditi, ali ako imate podsjetnik i jasan plan, teško je zadatke preskakati“, pojasnila je. Pa ako vam je plan napraviti 100 sklekova i to kada uđete u kuhinju kako biste jeli, šanse su puno veće da ćete to i napraviti.

Znate li što motivira ljude koje ne privlači novac? Zanimljiv popis stvari koje njih čine sretnima

Spajanje vježbanja sa stvarima koje volite stvarno pomaže

To se naziva i „vezivanje kušnje“. Kao primjer, jedna je studija pratila djecu koja su morala učiti i napisati zadaće. Znanstvenici su otkrili kako su oni koji su smjeli nešto grickati i slušati glazbu kada rade postigli i puno više od skupine koja to nije smjela. Primjer bi mogla biti i situacija kada gledate omiljenu seriju, a usput  hodate po traci za trčanje.
“Ljudi imaju krivu mentalnu sliku kako postići neki cilj pa smatraju da moraju gurati svom snagom i raditi stvari koje vole, ali ne znaju da će puno više stvari napraviti ako do cilja stignu na najzabavniji način“, komentirala je Milkman.

Ako ste si zadali da radite trbušnjake svaki put kad ste u restoranu, to baš neće upaliti, ali ako to povežete s večerom kod kuće, šanse da ćete zadatak obaviti se drastično povećavaju.

Važno je biti specifičan pri planiranju

The Times je u spomenutom članku objavio i kako će se netko držati plana ako je odlučio i na kojem će mjestu započeti i kada. Pa ako želite da vam vježbanje postane rutina dobro odredite kada i na koji način ćete vježbu izvoditi. Dakle ne može biti sutra oko podne, već na primjer, u četvrtak u 11.30 sati nakon što obavim sastanak s kolegama.

Kako izgubiti 4 kilograma u 6 dana? Izgleda da se može i to vrlo jednostavno

Evo nekoliko savjeta kako uspješno uvesti u život nove rutine

Ako vam se ovo ne čini kao nešto čemu biste trebali posvetiti vrijeme, u krivu ste. Ne radi se o teškom zadatku i neće vam oduzeti puno vremena, ali će sigurno dati dobre rezultate. Prema rezultatima još jedne studije objavljene u magazinu Journal of Applied Physiology, šetnja od par minuta ili brza vježba od 10 čučnjeva će poništiti sve negativnosti polusatnog sjedenja. Takve će aktivnosti poboljšati rad srca i ojačati mišiće.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo