Ljepota

Ljepota

Online trening: Izbjegnite najveće zamke vježbanja uz internet trenere

Vrlo sam siguran da tijekom novogodišnjih čestitki na pragu nove 2020., nismo jedni drugima zaželjeli hashtag #ostani doma!

Ustvari da nam je netko opisao ovu situaciju, vrlo brzo bi ga ismijali ‘od-do’; ali očito ona stara ‘nikad ne redi NIKAD´ nam je i ovaj put opalila pljusku i pokazala nam svu ironiju života…..

Nije pretenciozno napisati da nam je ova pandemija u potpunosti izmijenila živote…

Pri tome ne mislim samo na trenutno stanje (dobrovoljne kućne izolacije) već i na ono buduće stanje koje nas očekuje kada se stanje donekle normalizira te budemo slobodni vratiti se našim starim životima. Svjesni smo da se ono staro više nikada neće vratiti te da svoje aktivnosti/život moramo planirati prema nekim novim smjernicama.

A koje su to smjernice?

Očito je da smo primorani (na poseban način) izolirati se od drugih te svoje živote usmjeriti na kud i kamo manje socijalnih kontakata doli onih nužnih. Ne mislim da će potonje nastupiti odmah, ali da nam je ova pandemija pokazala da u budućnosti moramo biti više oslonjeni na sebe, definitivno jest! Također vjerujem kako smo sada (trenutno, više nego ikad prije) oslonjeni na tehnologiju te smo primorani koristiti istu kako bi nastavili svoje živote/druženja sa ljudima do kojih nam je stalo….ali ovaj put kroz razne komunikacijske platforme koje nam stoje na raspolaganju.

Sada na naplatu dolazi sve ono što (ni)smo ulagali u sebe i zdravlje

Gledajući evolucijski, naš organizam je stvoren za kretanje i ne mogu se ne nasmijati na činjenicu da nam upravo ta tehnologija na neki način oduzima ono naše prirodno stanje a to je stanje kretanja/pokreta.

Ne znam koliko ste svjesni činjenice, ali naš organizam je stvoren za kretanje i ukoliko nema istog, mi doslovno propadamo.

Debljanje, propadanje mišića, zglobova, tetiva…

Propadamo na način da se debljamo (mijenjamo omjer mišićnog i potkožnog masnog tkiva), uništavamo energetske sustave našeg tijela (aerobni/anaerobni kapacitet; laički rečeno kondicija), slabi nam zglobno – tetivni sustav i slično.

Uvijek iznova volim naglasiti činjenicu kako ljudski organizam ima samo tri one najosnovnije/esencijalne potrebe koje nas održavaju na životu a to su potreba za hranom/vodom, snom i kretanjem.

Sve ostale potrebe izviru iz potonjih i nadovezuju se na iste. Moramo biti svjesni činjenice kako bez ova tri temelja smanjujemo kvalitetu života, stvaramo preduvjete za nastanak bolesti te nam doslovno organizam propada! To se ne događa naglo i odmah ali gledajući primjere koji nas okružuju (pretilost, smrti uzrokovane srčano žilnim bolestima, tumori) moramo biti svjesni te činjenice. Da me se krivo ne shvati, ovo ne znači da svi moramo ići u teretanu, već da svoje kretanje prilagodimo svom načinu života i svojim afinitetima (planinarenje, trčanje, plivanje, treninzi jakost s vlastitim tijelom, treninzi sa utezima…). Sve je to kretanje i sve nam to pomaže da budemo zdraviji i otporniji  na dnevni stres, viruse i sve one nedaće koje nam onemogućuju normalno dnevno funkcioniranje.

Kretanje ne znači promjena položaja na trosjedu!

Ako gore napisano stavimo u današnji kontekst (život u izolaciji), tada nam je valjda jasno da kretanje ne podrazumijeva promjenu položaja na trosjedu ispred TV-a (…iz ležećeg u sjedeći) ili sedam koraka koje moramo napraviti kako bi otvorili frižider. Mada bi svi voljeli da izgledamo odlično  bez puno muke, znamo da to ne ide tako te bi se ipak morali oznojiti kako bi naše tijelo bilo zdravije a posljedično tome i bolje izgledalo. Dragi moji, budite sigurni da je dobar izgled uvijek samo posljedica zdravog i kvalitetnog načina života te poučeni ovom činjenicom trebamo stremiti prema poboljšanju zdravlja a ne izgleda.

Osobni trening uz pratnju stručne i za to školovane osobe

Naravno, najbolja/najkvalitetnija opcija je osobni trening uz pratnju stručne i za to školovane osobe (Kineziološki faklutet, a ne razni vikend tečajevi od par mjeseci), ali obzirom da živimo u karanteni evo vam par savjeta kako si olakšati pronalazak kvalitetnog on – line programa treninga.

Individualni trening

Kao najprihvatljiviju on – line opciju naveo bi individualni trening (1:1) sa vašim trenerom, preko neke komunikacijske platforme (npr. Skype). Za ovo bi mogli reći da je najbliže realnom individualnom treningu uz one rekvizite koji vama, kao vježbaću stoje na raspolaganju. Iako nije živi trening na svim onim spravama i rekvizitima, mišljenja sam kako je ovo najbliže osobnom treningu kojeg možemo provesti u trenutnim uvjetima. Naravno i cijena istog će biti viša (od npr. napisanih on – lin programa) tj., rekao bih čak neznatno niža od one koju bi plaćali za trening uživo. Razlog je vrlo jednostavan, iako nemate na raspolaganju gymu (ali zato i ne plaćate mjesečnu članarinu), vi imate individualni trening sa trenerom koji je za vas personalizirao i prilagodio plan i program treninga sa onim što vam je na raspolaganju (vlastito tijelo, gume, možda koja bučica, girja….) te prati vašu izvedbu treninga i u realnom vremenu ispravlja možebitne krive pokrete (kao što bi to činio i na treningu uživo). Dakle plaćate trenerovo vrijeme, znanje te personalizirani trening napisan isključivo za vaše potrebe.

Prava istina o vježbanju u trudnoći: što doista smijete, a što ne?

Personalizirani trening

Slijedeća opcija koja nam stoji na raspolaganju jest personalizirani tj osobno prilagođeni program vježbanja napisan isključivo za vas od strane stručne osobe (a stručna osoba nema završeni tečaj već fakultet), kojeg vi izvodite u vlastitom domu u vrijeme kada vama paše.  Na taj način možete biti sigurni da su vježbe rađene prema vašem trenutnom kondicijskom stanju/vašim sposobnostima. No, važno je za naglasiti da ovdje prije svega mora biti izražena komunikacija trener – klijent jer ćete zasigurno imati pitanja za vašeg on – line trenera. Stoga se pobrinite da komunikacija bude jasna, jezgrovita/dvosmjerna kako bi taj personalizirani on – line trening, bio zaista ono najviše što se može dobiti u ovakvoj situaciji. Paket treninga kojeg plaćate, trebao bi sadržavati (uz napisani program) i video prikaze vježbi koje morate izvesti; a sve s ciljem kako bi vam se bilo lakše snalaziti u terminima/napisanim vježbama.

Live grupno vježbanje

Treća, ne puno lošija opcija od gore nabrojanih jest live grupno vježbanje koje se odvija u realnom vremenu. Priča je zapravo vrlo jednostavna; trener se nalazi (većinom) u nekom fitness centru te se u realnom vremenu spajate na neku komunikacijsku platformu (recimo Skype) i pratite (zajedno sa ostalim sudionicima) trening kojega izvodi vaš trener. Uz vas su i drugi posjetitelji/vježbaći te ustvari cijela priča može biti vrlo zgodna. Osim što vježbate, možete i komentirati/razgovarati jedni s drugima (za vrijeme pauza između treninga) a trener preko monitora/TV-a, može pratiti izvođenje vaših vježbi. Kao otegotnu okolnost naveo bi sustav vježbi koji je prilagođen grupi a ne individualcu te zadano vrijeme treninga, kao što to u stvari biva i u realnom svijetu.

Pretplate

Nakon grupnog vježbanja stižu nam i pretplate na red. Ovdje se uglavnom radi o prepaid opciji nekog poznatog trenera/trenerice koji vam za mjesečnu sumu od XY novaca daje članstvo tj pristup njegovim individualiziranim treninzima koji su (kao) savršeni za vas. Ja ovdje vidim dva problema.  

Kao prvo, ti individualizirani programi su sve samo ne individualizirani. Pisani su za generalnu populaciju i pretpostavka je da će vam biti od koristi ukoliko spadate u prosjek. Ako pak iz bilo kojeg razloga odudarate od generalnih zakonitosti prosjeka, budite spremni na polovična rješenja jer program definitivno neće obuhvatiti vaše specifičnosti

Drugo, ali ne manje bitno jest činjenica da svi poznati fitness gurui sa hrpom sljedbenika na Instagramu /Facebooku nisu ništa drugo doli marketing! Za vašu informaciju u TOP 20 najpopularnijih Instagram profila nalaze se tek 2 Kineziologa a i oni su ’donjem djelu ljestvice’. Stoga zapamtite, ako netko ima hrpu sljedbenika na društvenim mrežama ne znači da je kvalitetan trener – čak dapače, u većini slučajeva znači da ima samo dobar marketing i vrlo malo praktičnog i kvalitetnog Kineziološkog znanja.

Besplatni trening

Možda ćete se začuditi ali u bespućima interneta ima vrlo kvalitetnih (a besplatnih) rješenja koja kvalitetom ne zaostaju (puno) za prepaid rješenjima a za sve nas koji ne želimo izdvojiti novce za kućni trening, predstavljaju najbolju moguću opciju. Definitivno najbolji predstavnik besplatnih rješenja jest Fitness Blender. Na ovoj stranici naići ćete na različita rješenja i ideje za vaš kućni trening te za sve one koji ne žele kopati dublje ovo je više nego odlična opcija. Naravno ima i drugih besplatnih rješenja a više o istima pročitajte na: makeyourbodywork.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo