Ljepota

Ljepota

Plivanje – spas za lijenčine

Ako se svakodnevno morate prisiljavati na odlazak u zagušljivu i prenapučenu teretanu, možda je vrijeme da se okrenete plivanju.

Ovaj sport ne iziskuje velike napore, jer voda podržava tijelo pa je kretanje kroz vodu lako i jednostavno. Idealno je trenirati triput na tjedan.

Što postižete

Nema boljega načina da savršeno oblikujete tijelo, izdužite noge, ojačate ruke i podignete napetost grudiju. Nema boljeg načina uklanjanja stresa i “spaljivanja kalorija” (25 posto više nego na zraku). Uz dobru dijetu plivanje će pomoći da dobijete vitku liniju. Dobar razlog da naučite plivati ukoliko još niste svladali tu vještinu.

kU čemu vježbati

Jednodijelni kupaći kostim, kapa i naočale da biste izbjegli crvenilo očiju.

Kako vježbati

Bolje je plivati uvečer, jer plivanje opušta i vodi u dobar san, a nećete se morati ni toliko zagrijavati kao prije jutarnjega plivanja. Čak i ako ste dobar plivač, vrijeme plivanja produžujte postupno za po pet minuta. U početku se ne zadržavajte u vodi duže od 20 minuta. Razlika u temperaturi vode i tijela izvor je zamora. Idealno je zagrijavati se 10 minuta, plivati 20 i završiti s 10 minuta istezanja.

Cilj: plivati sat vremena bez prestanka. Plivajte cijelom dužinom bazena, od jednog do drugog ruba, sa 45 sekundi stanke između svake dionice. U početku plivajte prsno što je manji napor za leda, a zatim mijenjajte stilove. Plivajte samo rukama, a zatim samo nogama tako da se rukama oslanjate o kolut ili zračni jastučić. Slobodni stil razvija mišiće, a leđni se preporučuje za kralježnicu, izdužuje bedra i potkoljenice. Leptirov stil je dobar za jačanje ruku i nogu, ali nije dobar za leda. Brzina plivanja nije važna. Bitno je dobro i skladno disati, i to kroz nos i usta u ritmu s pokretima. Ne zadržavajte zrak u plućima čak ni kad ronite. Kad izađete iz vode, pojedite nešto što će vam dati energije (plošku čokolade, voće). Te ćete kalorije brzo sagorjeti, a izbjeći ćete napadaj oštre gladi zbog pada razine šećera u krvi.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo