Ljepota

Ljepota

Plivanjem snizite visoki tlak

Polako nam dolazi toplo vrijeme, a s njime će doći i sezona kupanja. Osobe koje muči hipertenzija možda mogu pronaći rješenje za svoje tegobe u – plivanju!

Naime, istraživači Sveučilišta u Texasu su ustanovili kako plivanje može biti korisno za snižavanje visokog tlaka.

U svoju su studiju uključili 43 osoba prosječno starih 60 godina koje su bolovale od hipertenzije ili prehipertenzije. Podijelili su ih u dvije skupine: jedni su plivali u bazenu tri-četiri puta tjedno kroz razdoblje od 12 tjedana dok su drugi provodili vježbe opuštanja. Plivači su prosječno provodili 45 minuta u bazenu.

Na kraju istraživanja, ispitanici su cijeli dan nosili mobilne monitore kojima su stručnjaci pratili njihov krvni tlak. Ustanovili su kako su plivači snizili svoj tlak sa 128 mm Hg s početka studije na 119 mm Hg. Istraživači su također ultrazvukom izmjerili kako se šire krvne žile ispitanika kao odgovor na protok krvi te su jednako tako ustanovili dobrobiti plivanja za hipertenziju. Tlak se nije smanjio ispitanicima koji su se samo bavili opuštajućim vježbama.

Plivanje se često preporučuje starijim osobama kao tjelovježba po njihovoj mjeri, s obzirom da je blago prema zglobovima: “Plivanje je vrlo atraktivan oblik tjelovježbe. Svima je dostupno i nije skupo. Zato jer ne uključuje podupiranje težine tijela, zbog uzgona, ne pada teško na koljena i gležnjeve”, objasnio je Hirofumi Tanaka, jedan od voditelja istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Cardiology.

Stručnjaci su naglasili kako nisu sigurni traju li ovi pozitivni učinci plivanja na tlak ili smanjuju li ukupni rizik od srčanog ili moždanog udara. No jedno je sigurno, redovita tjelovježba umjerenog intenziteta ne može vam štetiti!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo