Ljepota

Ljepota

Pripremite se za skijašku sezonu: mogućnosti i skijaška pravila

Procijenite vlastite mogućnosti, na stazi se ponašajte u skladu s pravilima i ako skijaš ne pij!

U prošlom tekstu opisali smo koju opremu odabrati  i na koji način je koristiti. Također smo se dotakli  pripreme za skijanje te se nadam se da ste poslušali savjet i već odabrali program priprema. Ako još niste a vremena je malo savjetujem Vam PRO SKI UP sistem treninga koji brzo može utjecati na vaše fizičko stanje.

 1. Kvalitetna kondicijska priprema za skijanje
 2. Odabir  i korištenje skijaške opreme
 3. Procjena vlastitih mogućnosti
 4. Pravila ponašanja na stazi
 5. Konzumacija alkohola.

No, da se ne ponavljam: u ovom ćemo tekstu pokušati objasniti zašto je važno procijeniti vlastite mogućnosti, naučiti kakva se pravila moraju poštovati i zašto skijati bez konzumacije alkohola!

3. Procjena vlastitih mogućnosti

Kako procijeniti vlastite mogućnosti? To je pitanje zaista teško odgovoriti obzirom da smo svi individue sami za sebe. Netko je hrabriji, fizički snažniji, oprezniji, lošijih ili boljih skijaških mogućnosti, a o karakteru osoba da ne pričam. Stoga je objektivna procjena  kako se zapravo skijati zaista samo na Vama! Spomenuta objektivnost je ponajviše ovisna o svijesti svakoga od nas o opasnostima koje vrebaju na skijaškim stazama.

Prije samog odlaska na skijanje dobar odabir skijališta je jedna od najvažnijih stvari. Ne znači da je skijaški resort sa „najviše“  kilometara skijaških staza upravo za vas. Baš mi je jedan dobar prijatelj ovih dana rekao: „Ma, ja više neću slušati savjete Vas demonstratora. Pa Vama je dovoljna jedna staza cijeli tjedan“.  Donekle bi se složio s njime ako je staza „ona prava“… ali je li ipak to malo pretjeran zaključak? Svi se volimo odskijati na raznim tipovima staza, ali pri tome zaista morate biti sigurni da to objektivno možete.

Želim reći da ako je netko odskijao na crnoj stazi ne znači da je dobar skijaš! To nije kriterij. Dapače, malo je skijaša koji skijaju na svim stazama podjednako sigurno ne ugrožavajući sebe ali i ostale. Nije sramota prvih dana na snijegu skijati po bijelim ili plavim, blažim stazama. Naime, profesionalni skijaši se početkom sezone nekoliko tjedana  uskijavaju na blažim stazama pa zašto ne biste i Vi. Na taj ćete način spriječiti pojavu preuranjenog umora, utjecati na vlastitu tehniku skijanja i olakšati si ugodno skijanje kroz cijeli skijaški odmor.

Isti savjet vrijedi i za sve učitelje skijanja koji, nažalost, pod utjecajem roditelja vode djecu na njima prezahtjevne staze. Koliko sam puta čuo kao voditelj škola skijanja „Zašto moje dijete skija po blagim stazama a prošle je godine skijao po crnim?“.

Zašto to govorim?!  I ja sam roditelj i želim svojem djetetu najbolje. Ali morate biti svjesni kako je osnovno pravilo škole skijanja sigurnost polaznika.  Ako je sigurnost ugrožena odlaskom na strmije staze postoji mogućnost da se i Vaše dijete ozlijedi ili da ga netko drugi ozlijedi što je nažalost česti slučaj. S druge strane, ako je staza prestrma kako će učitelj skijanja utjecati na poboljšanje tehnike skijanja vašeg djeteta?! Nikako, vi ćete baciti novce, a dijete se nakon silnih škola skijanja i dalje neće sigurno i lijepo skijati. Stoga, pustite učitelje da rade prema pravilima zvanja!  

4. Pravila ponašanja na stazi

Kao i u svakodnevnici na cesti u vašem automobilu, pješačeći, vozeći bicikl, tako se i na skijaškim stazama trebaju poštovati određena pravila. U nastavku je 10 FIS pravila koje se upravo odnose na sve skijaše i snowboardere te ih se treba pridržavati na svim ski resortima u svijetu

FIS PRAVILA

 1. Svaki skijaš ili snowboarder treba se ponašati tako da nikoga ne ugrožava ili ga ometa. Skijaš nije odgovoran samo za svoje pogrešno ponašanje,već i za posljedice loše opreme. to vrijedi također i za upotrebu novo razvijenih sportskih rekvizita.
 2. Svaki skijaš treba se skijati tako, da se može pravovremeno zaustaviti. Svoju brzinu i način vožnje mora prilagoditi terenskim, snježnim i vremenskim uvjetima kao i gustoći prometa na stazi. Sudari na stazi često su posljedica prevelike brzine, nekontroliranog načina vožnje ili pomanjkanja pažnje prema događajima na stazi. Na području svoga vidnog polja skijaš ili snowboarder, mora biti u mogućnosti zaustaviti se, skrenuti u stranu, tj. izbjeći sudar sa drugim skijašem. Na nepreglednim mjestima ili u gužvi potrebno je skijati polako, pogotovo uz rubove staza, na prijelomnicama i uz rubove vučnica i žičara.
 3. Skijaš ili snowboarder koji dolazi sa stražnje strane, mora prilagoditi smjer svoje vožnje tako da ne ugrožava skijaša ispred sebe. Skijanje je sport slobodnoga kretanja gdje svatko skija gdje i kako želi, dok poštuje pravila, poštuje prostor drugih te ima na umu osobne sposobnosti i trenutnu situaciju na skijalištu. Prednost ima prednji skijaš. Tko skija za nekim u istom smjeru, treba držati dovoljan razmak, da skijašu pred sobom ostavi dovoljno prostora za njegovo slobodno kretanje.
 4. Pretjecanje je dozvoljeno odozgo, odozdo, slijeva i s desna, naravno, ako je udaljenost pri pretjecanju dovoljna da pretjecanom skijašu omogućava dovoljno prostora za sva njegova namjerna ili nenamjerna kretanja. Skijaš ili snowboarder koji pretječe u potpunosti je odgovoran za cijeli manevar pretjecanja na način da ne uzrokuje nikakve poteškoće pretjecanom. To vrijedi i za skijanje pored skijaša koji stoji na mjestu. Skijaš koji pretječe drugoga, u cijelosti je odgovoran za dovršenje pretjecanja, na način da pretjecanom skijašu ne prouzroči poteškoće. Odgovoran je toliko vremena, dok ne završi pretjecanje. To pravilo vrijedi također i kada se pretječe skijaš koji stoji na mjestu.
 5. Svaki skijaš koji se želi uključiti na uređenu stazu, nakon zaustavljanja ili se kreće prema gore, mora se pogledom prema gore i dolje uvjeriti da to može učiniti bez opasnosti za sebe ili druge. Iskustvo je pokazalo da uključivanje na stazu i nastavak skijanja često dovodi do nesreće. Zato je nužno da se skijaš koji se uključuje u “promet” uključi harmonično i sigurno za sebe i za druge. Kada nastavlja sa skijanjem nastavlja sporije pa zato i ima prednost pred bržim skijašima i onima koji dolaze odozgo. Prema pravilu 3. razvoj skija sa povećanim bočnim lukom (carving skije) i dasaka za snowboard omogućavaju tj. dozvoljavaju njihovim korisnicima, voženje zavoja i skretanje na padini prema gore. tako se skijaši kreću u suprotnom smjeru od prometa padinom prema dolje. Zato se moraju pravovremeno uvjeriti, da to mogu i učiniti, rož sebe i drugih.
 6. Svaki skijaš ili snowboarder mora izbjegavati zaustavljanje na uskim ili nepreglednim dijelovima ako to nije nužno potrebno. Skijaš koji je tamo pao, mora se što je prije moguće maknuti, tj. upozoriti na svoju prisutnost. Jedino na širokim dijelovima staza skijaši ili snowboarderi smiju se zaustavljati na sredini, a inače trebaju stati na rubu staze. Uski i nepregledni dijelovi, koje je nemoguće ili teško vidjeti, moraju ostati slobodni. Pri padu skijaš neka pokuša upozoriti na svoju prisutnost, ukoliko se iz razumljivih razloga ne može maknuti sa nesigurnog dijela staze.
 7. Skijaš ili snowboarder koji se penje ili silazi pješice mora to činiti samim rubom staze. Kretanje u krivom smjeru od glavnog “prometa” predstavlja za skijaše nepredviđenu prepreku. Također i tragovi hodanja uništavaju samu stazu pa i na taj način ugrožavaju skijaše.
 8. Svaki skijaš mora poštivati oznake i signalizaciju. Staze se obzirom na težinu, označavaju zelenom, plavom, crvenom i crnom bojom. Skijaš ili snowboarder po slobodnoj volji izabire odgovarajuću stazu. Staze se također označavaju znakovima koji pokazuju smjer kao i upozorenja opasnosti ili zabrane skijanja. Ukoliko je staza označena kao zatvorena, takvu oznaku treba poštivati kao i znakove za opasnosti. Skijaš mora znati da su to upute za njegovu sigurnost.
 9. Pri nezgodi svaki je skijaš dužan pomagati. Pomoć je bez obzira na zakonsku dužnost načelo sportskoga ponašanja. Tu spadaju pružanje prve pomoći, obavijest spasilačkoj službi i osiguranje mjesta nesreće. Bijeg sa mjesta skijaške nesreće jednako će biti tretiran kao i bijeg sa mjesta prometne nesreće u cestovnom prometu.
 10. Svaki skijaš ili snowboarder, ukoliko je svjedokom ili sudionikom, odgovoran ili ne, mora se u slučaju nezgode legitimirati. Svjedoci su za civilno i kazneni pravni postupak nesreće od velikog značaja. Svaki odgovoran skijaš mora na taj način ispuniti svoju građansku i moralnu dužnost i bit dostupan kao svjedok. Informacije spasilačkoj službi i policiji kao i fotografije su važne pri rješavanju pitanja o krivici.

Izvor: Erik ski

5. Konzumacija alkohola

U tjednima smo kada se veliki broj Hrvata doslovce seli u obližnje nam zemlje na zasluženi aktivni odmor. Kako svi više-manje idemo u „čoporima“, a volimo se s  prijateljima proveseliti uz čašicu dobrog vina, piva i sličnog, bilo bi poželjno da svatko od nas dobro razmisli prije nego li se odluči na konzumaciju alkohola na stazi. 

Naime, porastom koncentracije alkohola u krvi raste skijaško samopouzdanje, a pada moć prosuđivanja. Povećani je rizik od ozljeda kroz period od nekoliko sati neposredno nakon konzumacije i to najčešće zbog krive procjene vlastitih sposobnosti. Svakako je moj savjet svima da spriječite obilniju konzumaciju alkohola na vršnim dijelovima staza kako ne biste kasnije morali skijati u takvom stanju. I kada mislite da kontrolirate situaciju – vjerujte, u krivu ste! Dobro pripazite! U kasnijim satima staze su ne uređenije pa samim time i pune zamki za skijaše, a također se i vidljivost se naglo pogoršava.

Isto tako imajte na umu da rizik od ozljeđivanja traje do 24 sata nakon konzumacije veće količine alkohola, a ne samo u prvim satima! Što to znači? Da nakon odtrežnjenja ostaje i dalje rizik od ozljede, zbog umora i mamurluka, te da je stanje naše prosudbe i sposobnosti još uvijek u rizičnoj zoni!

Stoga: „Pamet u glavu“ i želim vam siguran i ugodan skijaški odmor!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo