Pripremite se za skijašku sezonu: trening i odabir opreme - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Pripremite se za skijašku sezonu: trening i odabir opreme

Foto: Hrvatski skijaški Demo Team na Interski kongresu u Ushuaia 2015. godine

Prije odlaska na skijanje, pripremite tijelo na tu aktivnost te odaberite opremu koja će vas zaštiti od hladnoće i biti adekvatna.

Nekoliko je bitnih faktora koji vam mogu olakšati i pomoći prilikom vašeg skijaškog odmora. Kako biste spriječili negativne situacije koje vas mogu zadesiti tijekom  godišnjeg odmora. Pokušati ću vam kao osoba najvišeg skijaškog ranga, savjetima ih približiti.

Teme koje ćemo proći su:

 1. Kvalitetna kondicijska priprema za skijanje
 2. Odabir  i korištenje skijaške opreme
 3. Procjena vlastitih mogućnosti
 4. Pravila ponašanja na stazi
 5. Konzumacija alkohola.
 6. Procjena vlastitih mogućnosti
 7. Pravila ponašanja na stazi
 8. Konzumacija alkohola.

Započet ćemo s pripremom, kako bi i sami znali što učiniti i što izbjegavati prije nego krenete putem snijega.

1. Kvalitetna priprema za skijanje

Skijanje je sport visokih motoričkih i funkcionalnih zahtjeva. Naime, zbog velikih sila koje utječu na skijaša te vremenskih uvjeta i drugih vanjskih faktora,potrebna je dobra kondicijska sprema. U suprotnome, tijelo reagira izrazito negativno! Prvi znak nepripremljenosti je brza pojava umora, koja dovodi do ne mogućnosti kvalitetne skijaške izvedbe, potpunog odustajanja, a u najgorem slučaju do pojave ozljede.

Prilikom pravilnog odabira pripreme važno je odabrati aktivnosti,odnosno vježbe koje će zaista utjecati na Vaš lokomotorni sustav za brzu prilagodbu na pokrete koji nisu vaša svakodnevica. Obzirom da u svakoj sportskoj aktivnosti, pa tako i u skijanju, postoje dominantne motoričke sposobnosti i razvoj mišićnih skupina i mišića koje utječu na samu skijašku izvedbu. Prvo, treba spomenuti ravnotežu zatim snagu nogu i trupa posebice leđa.

Što to znači? Pa jednostavno, nije dovoljno isključivo raditi samo čučnjeve na ravnoj podlozi ili voziti bicikli i slično, kako biste pripremili mišićne skupine nogu. Vježbe pokušajte izvoditi kroz razvoj statičke i dinamičke ravnoteže. Primjerice, zadržite poziciju čučnja ili izvodite čučnjeve, ali na nestabilnoj podlozi.

Ako se niste u mogućnosti natjerati na samostalno vježbanje, preporučamo odlazak do obližnjeg fitness centra gdje sigurno možete pronaći program koji će vas pripremiti. U Hrvatskoj također postoje i dva centra sa specijaliziranim programom za sve skijaše. Taj program se zove PRO SKI UP i zaista, treniranjem prema sistemu na PRO SKI SIMULATOR trenažerima omogućava maksimalnu kondicijsku pripremu, ali i popravlja samu skijašku tehniku. Dovoljno je reći da ga koriste brojni vrhunski skijaši, ali i veliki broj rekreativaca svih dobnih skupina.

U svakom slučaju na Vama je da prevenirate svoju, ali i tuđu ozljedu i olakšate si boravak na snijegu.

2. Odabir i korištenje skijaške opreme

Skijaška oprema se sastoji od skija i skijaških vezova, skijaških cipela, štapova, skijaškog odijela, rukavica, kacige/kape i naočala.

Skije i skijaški vezovi

Odabir skija je ovisan prvenstveno o vašem stupnju skijanja, a malo manje o spolu odnosno visini i težini osobe. Početnik si ne smije dopustiti odabrati skija koje koriste profesionalci, npr. Marcel Hirscher ili Ivica Kostelić. Dapače, takve skije ne bi preporučao nikome osim ako ste zaista spomenute „face“.

Naime, na tržištu zaista postoji veliki broj skija te se u svakom dućanu ili rent-u mogu naći skije upravo za Vas. Raspitajte se kod prodavača ili nekog učitelja skijanja, sigurno će Vam dati kvalitetan savjet. Educirani su za to. U svakom slučaju ne uzimajte prekratke, ali ni prevelike skije. Ukoliko ste skijaš od kratkih zavoja birajte skije manjeg radijusa (12 m) oko visine očiju, a ukoliko volite dulje zavoje tada će vaš željeni radius skija biti od 15-20 m i vaše visine ili nešto niže ukoliko ste visoki.

Uz skije idu i nezaobilazni vezovi koji nam služe da nam skijaška cipela bude povezana sa skijom. Pripazite da vezovi koji su na skijama nisu prejaki ili pak preslabi. I vezovi, kao i skije, ovisne su o stupnju skijaša. Pogledajte na maleni prozorčić na vrhu i peti veza gradaciju brojeva i dodajte jednu nulu. To je kilaža na koju možete stegnuti vez.

Što to znači? Što je vez stegnut na veću kilažu – manja je vjerojatnost da će Vam skija ispasti i obrnuto. Pa tako vodite računa da Vam skija pri jačem padu ipak može ispasti, ali i da Vam ne otpušta iz čista mira dok se mirno spuštate niz stazu. I ne zaboravite sa običnim odvijačem stegnuti vez na preporučenu kilažu.

Koja bi preporučena bila kilaža? Ako ste dobar skijaš i skijate se brže, sile su puno veće a samim time i mogućnost ispadanja skije prilikom vibracija. Pa bi se svakako preporučilo pritegnuti vez za 2-3 stupnja više od tjelesne mase. Ako se smatrate srednje kvalitetnim rekreativcem, taj stupanj neka bude za jedan veći ili isti kao i vaša tjelesna masa. Početnicima i slabim skijašima preporuka je da drže svoj vez na svojoj kilaži, eventualno za 1 manje od vlastite mase.

Skijaške cipele

Možda i najvažniji dio skijaške opreme! Zašto?

Prvenstveno jer je teško pronaći skijašku cipelu koja bi Vas zadovoljila u smislu ugode, ali i savršenog prijanjanja uz stopalo i potkoljenicu. Zbog toga je i sam odabir jako ograničen.

Ipak, prilikom odabira sami morate znati trebate li odabrati mekanu ili tvrđu cipelu. Kao i kod skija i vezova, odabir skijaške cipele je također ovisan o stupnju skijaša, odnosno o brzini izvođenja zavoja. Mekša cipela je za slabije skijaše kako bi se lakše mogli nasloniti na prednji dio cipele i olakšati izvedbu skijaškog elementa, dok je tvrđa pak za one od bržih zavoja i bolje skijaške tehnike. Tvrdoća, odnosno mekoća, skijaške cipele nije onaj ugodni dio, već fleksija između potkoljenice i stopala. Što se ugode tiče svakako ćete morati vlastitim osjećajem priodabirudobro odlučiti.

I savjet je da svakako danima prije obućete skijašku cipelu u stanu te se pokušajte s njom kretati kako bi se mišići naviknuli i kako biste prevenirali bolove tijekom prvih dana.

Skijaški štapovi

Oko štapova nema puno pravila osim da su vam pravilne visine. Idealna visina se smatra onom kod koje se stvara pravi kut između nadlaktice i podlaktice kad su štapovi zabodeni do krpljice u snijeg. Ostalo je prepušteno Vama, poput odabira boje, marke, materijala i drugih karakteristika.

  Skijaško odijelo i rukavice

  Isto ili slično pravilo vrijedi kao i za štapove. U svakom slučaju odijelo i rukavice moraju biti prikladne za vanjske temperature koje su na skijaškom terenu.

  Kaciga/kapa i naočale

  Obavezno zaštitite glavu kapom ili kacigom i naočalama! Ako već možete birati, odaberite kacigu i skijaške naočale, a ne kapu i obične sunčane naočale.

  Pri odabiru kacige pazite da Vam lijepo prijanja uz glavu, a skijaške naočale je dobro uzeti od istog proizvođača kako bi lijepo legle uz stijenku kacige.Također je vrlo bitno da stegnete kacigu oko brade i zakopčate kopče jer u suprotnom nošenje iste gubi smisao!

  Svi brojevi i informacije su prema vlastitom dugogodišnjem iskustvu u radu sa rekreativnim skijašima i učiteljima skijanja, ali isključivo kao procjena na samom skijaškom terenu te ih nikako nemojte koristiti kao 100% točne. Preporučam svakako da kontaktirate educiranu osobu na skijalištu koja bi Vam svojim savjetom dala točnu procjenu vaše skijaške opreme.

  Foto: Grant Nakamura/Hrvatski skijaški Demo team na Interski kongresu u Ushuaia

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo