PRO SKI sistem treninga pozitivno utječe na vaše tijelo i na kognitivne sposobnosti - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

PRO SKI sistem treninga pozitivno utječe na vaše tijelo i na kognitivne sposobnosti

PRO SKI sistem treninga utječe i na motorički dio i na kognitivni dio.

Nakon prošlotjednog, kratkog opisa što se događalo u Haagu na Svjetskom kongresu za traume mozga, vrijeme je da predstavimo što je PRO SKI zapravo tamo radio.

Izvrstan rehabilitacijski trening

Sve je započelo prije četiri godine nakon osmišljanja, programiranja i postavljanja principa rada na PRO SKI SIMULATORU. Započeli smo s provedbama programa prvo u Hrvatskoj, a zatim i u Sloveniji. Kako je trening rastao, iako je prvobitno zamišljen za opću fizičku pripremu i skijašku pripremu, tijekom vremena smo dobivali izuzetne povratne informacije naših vježbača. Prvenstveno se to odnosilo na poboljšanje cijelog lokomotornog sustava, ponajviše zglobnih sustava (koljeno, kuk, slabinski dio kralježnice, skočni zglob).  Tako se pokazao kao izvrstan rehabilitacijski trening, što nije ni čudno! Uz visok utjecaj ravnoteže i razvoj proprioceptora tijekom svakog treninga, vježbanjem bez mikrotrauma na zglobne sustave i velik broj ponavljanja, jasno je zašto brzo i sigurno rješava spomenute probleme.

Međutim, ono što nas je maksimalno zaintrigiralo su poboljšanja u radnim sposobnostima naših vježbača. Naime, zbog lateralnih kretnji te kontinuiranih križnih pokreta ruku i nogu tijekom svakog treninga te kontinuiranog održavanje ravnoteže, činjenica je da se utječe na razvoj lijeve i desne hemisfere mozga. Tako da se uz motorički dio, može reći da utječe i na kognitivni dio.

Upravo ta kompletnost programa je prepoznata prvo od strane Centra Naprej iz Maribora koji provodi rehabilitaciju osoba s traumom mozga  (moždani udar ili trauma)  a zatim i Centra za rehabilitaciju Zagreb  za osobe s intelektualnim teškoćama.

Predstavljani rad u Haagu

Ono što smo u Haagu predstavili u suradnji sa Centrom Naprej je provedeni rad sa osobama koje su doživjeli moždani udar ili neku od traume mozga, čime im je znatno narušena motorika zbog neuro-motoričke disfunkcije. Predstavljeni rezultati su više nego fenomenalni.

U rad je bilo uključeno 11 osoba uz prosječnu ocjenu 5,09 prema FIM-u (Functional Independence Measure) u rasponu ocjena osoba od 3 do 6 (od moguće max. ocjene 7). Proveli smo 8 inicijalnih testova koji su bili raspoređeni u dvije grupe.  Prva grupa se odnosila na ravnotežu, dok je druga grupa bila određena za procjenu ponajviše koordinacije te ritma i sluha, čime smo htjeli procijeniti brzinu rješavanja motoričkih zadataka. Program, koji se proveo uz standardne rehabilitacijske programe u njihovom centru, se sastojao od svega 10 treninga nakon kojih su pristupili finalnom testiranju kako bismo uvidjeli razlike nakon odrađenog programa.

Dobiveni rezultati su potvrdili tezu o progresivnom utjecaju na njihove sposobnosti. Naime, u prva 3 testa za procjenu statičke ravnoteže poboljšanja su vidljiva za 75 posto gledajući lijevu i desnu nogu, odnosno stranu, dok je dinamička ravnoteža pokazala progres od čak 210 posto za obje noge. Provedeni testovi su jednostavno koncipirani i prilagođeni mjerenoj skupini, poput stoja na jednoj nozi sa drugom nogom u različitim pozicijama.

Druga skupina rezultata koja nam je više bila pokazatelj procjene neuromotorike je također pokazala veliki pomak kod svih testiranih osoba.Obzirom na to da su dva testa procjenjivana prema smanjenju vremena rada, a druga dva prema povećanju broja ponavljanja u zadanom vremenskom periodu, rezultati koji pokazuju pomak od ukupno 31% su zapravo veće vrijednosti od prikazanog postotka. Također je bitno napomenuti kako su sve osobe uključene u program već prije inicijalnog testa dolazile nekoliko puta na treninge. To ukazuje na još veći utjecaj treninga nego li je prikazano u radu.

U svakom slučaju,  rad je u Haagu bio jako lijepo prihvaćen od strane struke te je zaintrigirao mnoge neurologe, fizijatre, psihologe i druge prisutne osobe na kongresu, a govorimo o najistaknutijim znanstvenicima u svijetu koji se bave upravo takvim problemima.

Sličnu ćemo tematiku  također obraditi i na ovotjednom Tjednu mozga u Zagrebu u suradnji sa „Centrom za rehabilitaciju Zagreb“, gdje ćemo održati jedno predavanje i dvije radionice. Ovim Vas putem pozivamo da nam se pridružite u PRO SKI STUDIJU u Zagrebu!

Do slijedećeg susreta!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo