Ljepota

Ljepota

Putna ljekarna za skijaše

Kako biste bezbrižno putovali na zimovanje i uživali u čarima spuštanja niz snježne padine, donosimo popis što sve vaša putna ljekarna treba sadržavati!

Ako putujete izvan Hrvatske, informirajte se ima li mjesto odnosno hotel dostupnog liječnika i ljekarnu. Od velike vam pomoći može biti i Europska kartica zdravstvenog osiguranja, s kojom je boravak u inozemstvu jednostavniji za sve osobe kojima je potrebna neodgodiva medicinska skrb te za kronične bolesnike. Riječje o kartici koju besplatno mogu izvaditi svi osiguranici HZZO-a, a koriste je samo kada je u pitanju privremeni boravak u jednoj od zemalja Europske unije.

“Kronični bolesnici trebaju organizirati svoju terapiju: moraju je imati dovoljno dok su na putu, a ne bi štetilo uzeti lijekove za koji dan više, ako se nešto i dogodi. Trebali biste ponijeti i svu svoju liječničku dokumentaciju ili barem onu najnoviju. Preporučuje se lijekove držati na jednom mjestu, koje nije izloženo ekstremnim temperaturama (prikladno od 0 do 25 stupnjeva) u originalnoj ambalaži s priloženim uputama o lijeku. Ako letite avionom, terapiju i lijekove nosite u ručnoj prtljazi i imajte ju uvijek sa sobom kako se ne bi zagubila prilikom transporta.”, objašnjava Maja Čamber, mr. pharm. iz Ljekarne Hanžić.

Temperatura i upala mišića

Prvi izbor za snižavanje povišene tjelesne temperature je paracetamol, koji se također koristi za ublažavanje bolova. Upalu mišića umanjite dobrom tjelesnom pripremom prije odlaska na skijanje i neposredno prije same tjelesne aktivnosti istezanjem i zagrijavanjem mišića, a simptome upale mišića možete ublažiti acetilsalicilnom kiselinom. Nju bi trebali izbjegavati djeca mlađa od 16 godina, osobe koje pate od gastritisa, gihta i bronhijalne astme.

Uganuća i nagnječenja

Preporučuju se gelovi ili kreme koje sadrže analgetik i korištenje hladnih obloga koji će ublažiti bolove i hlađenjem smanjiti oteklinu. Također je koristan elastični povoj da se uganuti dio tijela osigura i spriječi daljnje razvoj ozljede.

Zaštita kože

Zbog boravka na visokim nadmorskim visinama, gdje su hladnoća i vjetar izraženiji, potrebno je zaštititi kožu lica, vrata, ruku i ustiju kremama posebno prilagođenim za ovakve vremenske uvjete. Isto tako, na višim nadmorskim visinama gdje se sunčeve zrake u većoj mjeri reflektiraju ključno je koristiti SPF zaštitu – s posebnim naglaskom na usne. Ovaj dio tijela sam ne stvara pigment melanin i stoga ga je potrebno dodatno zaštititi.

Prehlada

Korisni su kombinirani preparati s analgetikom/antipiretikom, dekongestivom i vitaminom C za snižavanje temperature, olakšavanja disanja i revitalizacije organizma. Kod začepljenog nosa preporučuje se korištenje fiziološke otopine ili spreja s morskom vodom te kapi s dekongestivima (one se koriste najviše pet do sedam dana i ne više od tri puta dnevno). Prije korištenja dekongestiva potrebno je prethodno dobro isprati nos fiziološkom otopinom kako bi se uklonio sekret.

Grlobolja

Sa sobom ponesite antiseptike u obliku sprejeva, otopina za grgljanje ili pastila koji smiruju upalu i sprečavaju naknadnu infekciju. Preporučuje se ispiranje usne šupljine i ždrijela antiseptičkom otopinom, a pušačima se preporučuje barem privremeni prestanak pušenja. Ne zaboravite na povećani unos tekućine (čajevi, zimske juhe i sl.).

Ozljeda kože

Sredstvo za dezinfekciju rana, sterilne gaze, zavoj i flasteri predstavljaju osnovu putničke ljekarne.

Karmen Pužar/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo