Ljepota

Ljepota

Sada na naplatu dolazi sve ono što (ni)smo ulagali u sebe i zdravlje

Shutterstock

Malo o zdravlju, virusima i vježbanju…

Ok; tu smo gdje jesmo, virusna pandemija je realnost koja nas okružuje i u ovom trenutku imamo samo dvije mogućnosti; prva – predati se strahu, općoj histeriji i gluposti ‘sudnjeg dana’ (tzv. ‘ljudi ovce’) i druga – prihvatiti realnost te naše dosadašnje živote u najvećoj mjeri pokušati prilagoditi novonastaloj situaciji.

A sada malo o zdravlju, virusima i vježbanju…

Svi znamo da ukoliko se naše tijelo nema sposobnost obraniti od virusa te ostalih napasnika (imunitet), mi završavamo s prehladom, curenjem nosa, punim sinusima, gripom i koje čim. Ukoliko malo zavirimo u osnovno školsko gradivo iz biologije, sjetit ćemo se kako su nam profesori tumačili da se imunitet primarno stječe kroz pravilnu, balansiranu i raznovrsnu prehranu (ne dijetu!), kvalitetan san te najvažnije – KROZ TJELESNU AKTIVNOST!

Trener izdvaja namirnice koje pomažu u izgradnji mišića i topljenju masnog tkiva

Uz potonje; reduciranje stresa, izlaganje tijela suncu (kako bi tijelo sintetiziralo vitamin D iz kolesterola) te hidratacija, još su tri ključne stavke kako bi naš imuno sustav ubacili u  5. brzinu te spremni dočekali sezonu prehlade, gripe i ostalih boleština!

Ako pogledate prve tri stavke, prisjetit ćete se da su dotične upravo one tri osnovne ljudske potrebe bez kojih naše tijelo (doslovno) propada. Potreba za snom, hranom/vodom te kretanjem!

Ovo su one esencijalne/temeljne potrebe ljudskog organizma bez kojih ništa (ali baš ništa) drugo neće funkcionirati. Stoga ako gradimo kuću od temelja, tada se sve mora oslanjati na ove tri osnovne potrebe koje, kao tri temeljna stupa drže naše tijelo u ravnoteži/homeostazi pazeći da nam virusi i ini ne naruše zdravlje.

I sada dolazimo do prvog pitanja; a kakve to veze ima s koronavirusom?

Pa ja ću vam odgovoriti na svom vlastitom primjeru; da li sam oprezan i ne guram lice ispred osobe koja kiše – apsolutno jesam, ali jesam li smrtno zabrinut, ustrašen? Apsolutno nisam, iz razloga što nabrojano pokušavam provoditi u vlastitom životu i ZNAM da mi je imunitet kud i kamo jači od velike većine prosječnih građana koji su se prepustili životu, obvezama, kolotečini i totalno su zapustili san, hidrataciju, pravilnu prehranu i kretanje.

Drago društvo, ovo su nepobitne činjenice koje direktno utječu na naše zdravlje. Mi sada tu možemo filozofirati ‘ovo ili ono’, ali svi oni koji se drže navedenog su zdraviji i otporniji na bolesti! Ne kažem da smo imuni, niti da je bolest bezazlena, ali ipak mora postojati razlika u imunitetu osobe koja se bavi tjelesnom aktivnošću/pravilnom prehranom i one koja za to uopće ne mari.

Nemate vremena? Nema problema, ali onda budite spremni ‘imati’ vremena za čekanje po ordinacijama, bolnicama i bolovanjima! Kažete da vam je preskupo ‘ulagati’ u pravilnu prehranu, mjesečnu članarinu u teretani ili možda u osobnog trenera? Ma niti za to nema problema. Svoje novce ćete onda uložiti u farmakologiju te specijalističke preglede ukoliko ne želite čekati ‘red’ u bolnicama. U svakom slučaju vi ćete svoje vrijeme/novac uložiti; samo je pitanje u što? SEBE (prehrana, vježbanje, kvalitetan san) ili SUSTAV (privatne ordinacije, farmaceutsku industriju, specijalističke preglede…). Ono što vam mogu garantirati jest da ukoliko novac uložite u ‘SEBE’, budite sigurni da će vam s vremenom (jer ništa ne ide preko noći) vaše tijelo vratiti stostruko te ćete osjetiti razliku u kvaliteti života. Ukoliko pak odlučite financirati ‘SUSTAV’, budite sigurni da samo gasite požare, dok pravi uzrok istih nije i ne može biti riješen na ovaj način!

Tijelu treba odmor, ali što se događa s mišićima ako ne treniramo nekoliko tjedana?

Jak imunitet štiti od zaraze

Slušajući brojne doktore, znanstvenike koji pričaju o ovom virusu, uspio sam raščlaniti činjenicu da oni koji imaju jači imuno sustav, ‘lakše’ prođu kroz ovu bolest te se na njih generalno ‘ne lijepe’ teži oblici COVID – 19 virusa. Zato sam mišljenja kako nam u ovom trenutku pomažu racionalne mjere opreza (nikakav strah, panika i histerija; potpomognute bombastičnim naslovima koje svakodnevno čitam po portalima) te na naplatu dolazi sve ono što smo ulagali (ili nismo ulagali) u sebe i svoje zdravlje.

Vježbajte na otvorenom

Govoreći o vježbanju u trenutnoj situaciji, mogu razumjeti da nekome nije ugodno kretati se među ljudima, ali zato postoji bezbroj opcija na otvorenome. Od standardnih oblika cikličkih aktivnosti tipa trčanje, hodanje, vožnja biciklom pa sve do treninga vlastitim tijelom bez i sa rekvizitima (TRX, gume, girje….). Treninzi ne trebaju trajati dugo; usudio bih se reći da sa 30 – 40 minuta dnevno vi ste već napravili jako mnogo za vaše zdravlje/imunitet, ali cilj je zadržati kontinuitet jer se ova ‘igra’ zove ‘maraton’ a ne ‘sprint’.

Zato dragi moji, pamet u glavu, ne padajte pod masovnu histeriju, budite realno oprezni i ako niste do sada, onda je možda ovo pravi trenutak da razmislite o vašem zdravlju i da se dogovorite sami sa sobom o vašem budućem ‘JA’!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo