Ljepota

Ljepota

Stolni tenis – igranjem trošite i do 500 kalorija, dobar je za zglobove i popravlja reflekse

Shutterstock

Ako ste od onih koji s vježbanjem kreću od ponedjeljka, ali vas uvijek nešto spriječi, pronašli smo sport koji možete igrati s prijateljima, koji troši puno kalorija, ne zahtjeva skupu opremu i mogu ga igrati svi, od male djece do ljudi starijih dobi – stolni tenis ili ping pong.

“Prvi korak da se maknete od garaže ili uličnih betonskih stolova jest da skupite minimalno tri igrača i pogledate propozicije natjecanja na Sokaz web stranicama”, govori nam Sanjin Strukić, predsjednik STK Rakuni Zagreb, te dodaje:

To je amatersko natjecanje gdje u nižim ligama upoznajete svu ljepotu ovoga sporta dok u najkvalitetnijim visokim ligama možete vidjeti i takav vrhunski pingač, da vam se zavrti u glavi. Natjecanje je utoliko zanimljivije jer se vodi sjajna statistika tako da svaki od igrača ima veliku volju napredovati jer svatko voli vidjeti što više pobjeda uz svoje ime. Zdravlje i rekreacija su možda i najvažniji dio ove sjajne ideje gdje se kroz društvo i druženje čovjek uistinu osjeća bolje.

Naš stolnoteniski klub Rakuni Zagreb ima sreću jer se u suradnji sa stolnoteniskim klubom TIS koji nam osigurava vrhunske poduke te udrugom SINNI (Svi igraju nitko ne ispada) s kojom smo potpisali memorandum o zajedničkom djelovaju u cilju promoviranja zdravog življenja kroz stolni tenis, ove sezone natječemo s pet vrhunskih ekipa (oko 25 ljudi) koji se rekreiraju te su u pravoj životnoj formi a radi se o sportašima različitih dobnih skupina.

Zapamtite ove prednosti vježbanja i ne odustajte!

Svakome preporučam da posjeti našu Facebook stranicu gdje nam se svakako možete javiti za detaljne informacije kako uživati u ping pongu te održavati formu i biti zdraviji.

Ako još razmišljete krenuti u stolnoteniske vode ili ne, evo nekoliko razloga zbog kojih ćete s veseljem početi prebacivati lopticu preko mrežice:

1. Velika potrošnja kalorija

Za stolni tenis trebate samo stol, mrežicu, rekete i loptice, možete igrati pojedinačno ili u parovima, a već i početničkim igranjem možete u sat vremena potrošiti 200-350 kcal.

Kod naprednijih igrača, koji su znatno brži i imaju snažnije udarce i veću eksplozivnost, potrošnja kalorija se penje do 500 kcal na sat. Budući da se radi o kardio aktivnosti, stolni tenis se može igrati i s ciljem gubitka viška kilograma.

2. Aktivacija za cijelo tijelo

Stolni tenis je sport u kojem se aktivira cijelo tijelo, ali jako značajan je rad nogu pa su i te mišićne skupine izloženije naporu. Kvadricepsi, listovi i abduktori su najaktivniji u kretanju te stalnim promjenama smjera, kako lijevo-desno, tako i naprijed-natrag.

Osim nogu, tijekom igranja stolnog tenisa, aktivirani su mišići podlaktice, trbuha (posebno bočnih trbušnih mišića), biceps, ramena i triceps, kao i mišići stabilizatori romboidi i srednji trapeziusi.

Osim toga, treneri stolnog tenisa ističu da ovaj sport aktivira i tijelo i duh: budući da se radi o izrazito brzom sportu, um se mora fokusirati isključio na igru što ovom sportu daje dodatnu težinu i posebnost.

Top formu je moguće postići uz pomoć mobilnih aplikacija – istina ili mit?

3. Za one s problematičnim zglobovima

Osim toga, stolni tenis se smatra jednim od najmanje opasnih sportova jer postoji mala opasnost od ozljede, udarca ili pada. Posebno ga se preporučuje osobama koje osobama koje se oporavljaju od ozljeda zglobova ili s bolnim zglobovima.

4. I umna vježba

Stolni tenis promovira fleksibilnost, agilnost, koncentraciju i kontrolu pokreta.  Ppreporučuje ga se i starijim ljudima jer usporava procese opadanja kognitivnih funkcija, popravlja reflekse, koordinaciju očiju i ruke, mentalnu budnosti brzinu kretanja i promjena smjera.

5. Za svaku formu

Budući da se radi o kardio aktivnosti, pozitivno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava te poboljšava opću formu i zdravlje. Preporučuje ga se svim starosnim skupinama, bez obzira na trenutnu formu.

6. Socijalizacija

Također, socijalna komponenta stolnog tenisa također nije zanemariva. Bez obzira igrate li kod kuće s prijateljima ili u parku ili klubu, stolni tenis potiče zajedništvo, komunikaciju i kolegijalnost, bez obzira na godine.

Jutro ili večer? Trener savjetuje kako odrediti idealno vrijeme za vježbanje

M. S.

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo