Ljepota

Ljepota

Tjelovježbom osigurajte zdravlje bubrega!

Dame, ako želite smanjiti svoje izglede razvijanja bubrežnih kamenaca nakon menopauze, ostanite tjelesno aktivne. Dobro ćete se osjećati i biti zdravije!

Ne samo da tjelovježbom možete držati kilograme pod kontrolom, smanjiti svoj rizik od bolesti srca i krvnih žila, spriječiti osteoporozu i nabildati svoj nego možete i smanjiti svoj rizik od bubrežnih kamenaca. Dobre vijesti su što za ove zdravstvene dobrobiti ne morate nužno provoditi sate i sate znojeći se u teretani – dovoljno je samo šetati se nekoliko sati tjedno kako biste smanjili svoj rizik za jednu trećinu.

“Svaka sitnica čini razliku, a intenzitet nije bitan. Čak je i minimum tjelovježbe dovoljan”, tvrdi dr. Mathew Sorensen sa Sveučilišta Washington, voditelj studije.

Stručnjacima je poznato kako pretilost povisuje rizik od bubrežnih kamenaca, baš kao i dodaci kalcija koje žene najčešće uzimaju nakon menopauze. Nedavno su američki stručnjaci savjetovali protiv uzimanja dodataka kalcija kada su u pitanju zdrave starije žene jer “relativno niske doze kalcija neće puno utjecati na jačinu kostiju, ali mogu ženu učiniti skloniju razvijanju bubrežnih kamenaca”.

Sorensenov je tim proučio podatke indeksa tjelesne mase gotovo 85.000 žena starijih od 50 godina. Ispitanice su također ispunjavale godišnje upitnike o tome što jedu i piju te koliko su tjelesno aktivne.

“Važan element snižavanja rizika od bubrežnih kamenaca nije intenzitet vježbanja nego količina”, objasnio je Sorensen.

Kako nastaju bubrežni kamenci?

Bubrežni kamenci ubrajaju se među najčešće probleme urinarnog trakta. Svake se godine skoro pola milijuna osoba javi na hitnu zbog tegoba koje uzrokuju. Mahom je riječ o muškarcima, no u zadnje je vrijeme sve više i više žena koje obolijevaju od ove bolesti i to uglavnom u petom desetljeću života.

Bubrežni kamenci se stvaraju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima Hrana i pića sa oksalatom su rabarbara, špinat, cikla, kikiriki, čokolada, crni indijski čaj i mladi krumpir.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo