Ljepota

Ljepota

Traka za trčanje – 10 razloga zašto je trebate imati u vlastitom domu

Što odabrati za kućnu teretanu? Donosimo 10 razloga zašto odabrati traku za trčanje.

Kod kupnje kardio fitness sprave za vlastiti dom mnogi dvoje između trake za trčanje i sobnog bicikla. Iako je i sobni bicikl jako dobar rekvizit za aerobne treninge koji direktno utječu na poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i smanjenje viška kilograma, u ovom tekstu ćemo vam navesti 10 prednosti trake za trčanje:

1. Hodanje na traci za trčanje je prirodan pokret

Hodanje je prirodan pokret kojega radim svakodnevno te za hodanje na pokretnoj traci nije potrebno posebno znanje ili priprema. Također, hodati na traci mogu doslovno svi jer se traka može brzinom prilagoditi svima, od potpunih početnika do trkača koji će na traci odrađivati sprintove.

2. Traka za trčanje doprinosi skidanju viška kilograma

Hodanje na traci pomaže povećanju ukupne dnevne potroške kalorija i postizanju kalorijskog deficita koji je najvažniji preduvjet za topljenje viška kilograma. Prema savjetima stručnjaka, preporuka je 30-40 minuta hoda dnevno brzinom koja omogućava da vježbač tijekom hoda može normalno razgovarati, a da brzina ipak nije prespora.

3. Traka za trčanje doprinosi zdravlju

Aerobni trening, u koji spada i hodanje na traci, doprinosi razvoju kardiovaskularnog sustava dovodeći do velike potrošnje energije i sagorijevanja masnih naslaga. Također, hodanje snižava krvni tlak, razine kolesterola te poboljšava cirkulaciju.

4. Traka za trčanje čuva zglobove

Trake za trčanje prilagođene su ljudskom tijelu te imaju posebne amortizirajuće mehanizme koji povoljno djeluju na zglobove. Tijekom hodanja aktivira se više mišićnih skupina među kojima prednjake mišići nogu, corea i ruku.

Pretilim osobama svakako se u početku savjetuje isključivo hodati, a kada dođe do određenog spuštanja tjelesne težine, moguće je pomalo uključivati i trčanje u svoju dnevnu kardio rutinu.

5. Traka za trčanje doprinosi zdravlju kostiju

Fizička aktivnost, znanstveno je potvrđeno, doprinosi povećanju gustoće kostiju i usporavanju razvoja osteoporoze kod starijih osoba, ali i smanjenju rizika od ove bolesti kostiju kod mlađih vježbača. Gustoća kostiju podrazumijeva i njihovu veću čvrstoću i smanjen rizik od fraktura.

6. Traka za trčanje popravlja raspoloženje i emocionalno zdravlje

Aerobna aktivnost, u koju se ubraja i hodanje ili trčanje na traci potiče proizvodnju endorfina, hormona koji potiče osjećaj euforije i sreće. Ova vrsta euforije među trkačima je poznata pod nazivom „runner’s high“, koji označava opušteno psihološko stanje doživljeno tijekom ili nakon napornog vježbanja kao npr. Trčanja.

Zbog toga, trening na traci je izvrstan za popravljanje emocionalnog i mentalnog zdravlja i borbu protiv depresije, anksioznosti i sličnih stanja. Prvi rezultati vide se već tijekom samog treninga.

7. Traka za trčanje je vremenski ekonomična

Ukoliko imate traku za trčanje uštedjet ćete puno vremena koje biste inače trebali za doći do fitness centra ili staze na otvorenom na kojoj želite trčati. Također, na vaše trčanje neće utjecati ni vremenske prilike ni godišnje doba, a dok trčite smanjena je i mogućnost ozljeda poput iščašenja ili uganuća zgloba koje se može dogoditi zbog neravnina u prirodi.

8. Traka za trčanje je jednostavna za upotrebu

Ako odaberete sklopivu traku, možete je sklopiti gdje god imate slobodnog mjesta u stanu, a kad trčite, promjenom pozicije u stanu (pred televizorom, na balkonu i sl.) možete svome trčanju dodati svaki put neku novu dimenziju i smanjiti rizik od dosade tijekom treninga.

9. Traka za trčanje nudi niz vrsta treninga

Mnogi nisu ni svjesni mogućnosti koje traka za trčanje pruža. Moguće je podesiti niz vrijednosti i trening isplanirati do najsitnijih detalja, a u skladu s ciljem koji imate. Također, traka za trčanje nudi nadzor nad nizom vrijednosti koje utječu na trening, od vremena, brzine i nagiba, do otkucaja srca, potrošenih kalorija, srčanih otkucaja, pređene udaljenosti i sl.

Osim toga, na traci je moguće isplanirati trening prema vlastitim potrebama, a i one već same u sebi imaju integrirano nekoliko treninga. Uglavnom, svatko će moći primijeniti traku i prilagoditi onome što očekuje.

10. Traka za trčanje je primjerena svima za trening

Na traci za trčanje možete trčati i ako ste potpuni početnik u vježbanju: trake su iznimno jednostavne za upotrebu i već s nekoliko tipki koje povećavaju brzinu ili nagib možete svoj trening učiniti zanimljivim, izazovnim i učinkovitim.

Dakle, naveli smo vam 10 razloga zbog kojih je kupnja trake izvrstan prvi korak da se vratite ili dovedete u formu kakvu želite. Što čekate?

Najveću ponudu traka za trčanje pogledajte u fitness.com.hr webshopu.

Počnite s trčanjem na traci u svom domu i postignite odličnu tjelesnu kondiciju.

Ordinacija.hr

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo