Ljepota

Ljepota

Trčanje je loše za koljena, a trbušnjaci su najbolja vježba za trbuh – istina ili mit?

foto: Shutterstock

Provodite sate i dane u teretani, ali rezultati nikako da postanu vidljivi? Velike su šanse da ste pod utjecajem loših informacija, što je danas čest slučaj jer je Internet prepun informacija koje nisu uvijek točne.

Stručnjaci se ipak slažu kako kako je za najbolji učinak ipak najvažnije vježbe izvoditi pravilno.

1. Mit: Trbušnjaci su najbolja vježba za ravan trbuh

Istina: Možda jesu najpoznatija vježba za trbušne mišiće, ali nisu najbolji način za gubitak masnoće na tom području jer prilikom izvođenja te vježbe se ne gubi puno kalorija. Ova će vježba ipak učiniti nešto za tonus trbušnih mišića, ali u tome će puno bolje rezultate davati vježbe koje uključuju distalni dio, a to su u ovom slučaju ramena i stražnjica, stoji u studiji provedenoj na sveučilištu u Pennsylvaniji.

2. Mit: Više znoja – manje kilograma

Istina: Kada bi ovo bila istina, nitko ne bi posjećivao teretanu već bi svi boravili u sauni…. Znoj izbacuje toksine iz tijela i snižava temperaturu organizma koji je pod povećanim stresom – vježbanjem. ​Znojenjem sigurno nećete gubiti kilograme, nego vodu iz tijela.

3. Mit: Trčanje je loše za vaša koljena

Istina:Znanstveni rezultati istraživanja Sveučilišta Stanford su jasni: oni su pratili skupinu osoba prosječno starih 58 godina, s posebnim naglaskom na znakove osteoartritisa koljena. U zaključku se saznalo da trčanje među zdravim starijim osobama nije bilo povezano s ubrzanim nastankom osteoartritisa u koljenom zglobu. Dapače, neka istraživanja tvrde da trčanje u adekvatnim uvjetima (podloge i pripremljenosti zgloba) čuvaju zglob od degenerativnih promjena. Kod rekreativnih sportaša, ozljede su najčešće posljedica prevelike razine opterećenja koje si rekreativci dopuštaju na nepripremljeno koljeno. U zaštiti koljena svakako je važno adekvatno istezanje i zagrijavanje koje često izostane.

Često vas oblije znoj? Ovih 7 trikova pomažu kod prekomjernog znojenja

4. Mit: Istezanje je najbolji način oporavka

Istina: Nastavite sa istezanjem nakon vježbanja ako se osjećate dobro, no najnovija istraživanja sa sveučilišta u Milanu pokazuju kako istezanje nema nikakvog utjecaja na opuštanje mišića nakon tjelovježbe.

Iako nemaju puno veze sa bolnim mišićima, stručnjaci se slažu kako ih je dobro izvoditi odmah nakon vježbanja jer se tako pojačava fleksibilnost zglobova.

5. Mit: Morate se znojiti barem 45 minuta za postizanje rezultata

Istina: Ako imate samo pola sata ili 10 minuta za aktivnosti, učinit ćete dovoljno za vaše kardiovaskularno zdravlje. Istraživanje Sveučilišta Arizona su potvrdila kako će se krvni tlak smanjiti kod osoba koje su tri put lagano hodali po 10 minuta.

Dok bi ovo moglo biti dovoljno za opće zdravlje, trebali bi se posvetiti aktivnosti svakodnevno kako bi izgubili koji kilogram.

Svima treba pedikura! No, koja vrsta je baš za vas i koje su najčešće greške kućne pedikure?

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo