Ljepota

Ljepota

Tri čudna razloga zašto, unatoč dijeti i vježbanju, ne gubite kilograme

Foto: Shutterstock

Želja za gubitkom kilograma i tjelesne masnoće može ponekad biti frustrirajuća, a uzrok tome je što se, unatoč trudu, ne vide rezultati.

Faktori mogu biti razni – možda radite stresan posao ili ste upravo proživjeli neku nesretnu životnu epizodu? Što se događa u vašem društvenom životu, pijete li alkohol? Možda ipak unosite u organizam namirnice koje ne pogoduju gubitku kilograma?

Objasnimo li te neobične razloge sporog gubitka kilograma, postat će vam jasno da su i stres i alkohol neprijatelji dijete.

Isprobajte ove ukusne priloge od cvjetače

1. Stres je jedan od glavnih krivaca sporog gubitka kilograma

Kad vam idući put netko na poslu kaže da se opustite, trebali biste ozbiljno razmisliti o toj preporuci. Sva novija istraživanja pokazuju kako stres na poslu ima direktan biološki utjecaj na zaposlenike te povećava rizik od srčanih bolesti. Utječe na razvoj negativnih misli i ponašanja. Također, navodi se često kako stres i debljina idu ruku pod ruku, a pretpostavljate, radi se o hormonima. Stvar je jednostavna, kronični stres izaziva neuravnoteženost hormona te tako usporava rad metabolizma. Uslijed ovog procesa, organizam otpušta prevelike razine hormona kortizola koji uzrokuje neugodan osjećaj gladi u želucu.. osim ako se nešto stalno gricka. Zaključimo da se radi o lažnom osjećaju gladi koji uzrokuju hormoni.

Hrana koja potiče dobro raspoloženje

2. Bakterije u crijevima

Bakterije mogu također biti odgovorne za to što ne mršavite kako želite. Već i vrapci na grani znaju da u crijevima stanuju dobre i loše bakterije, no kada ih nastanjuje veći broj onih loših, može doći do usporenog trošenja masnoća. Pretpostavlja se da loše bakterije alarmiraju metabolizam koji u tom trenutku hranu koju pojedemo pretvara u zalihe masnoće.

3. Alkohol

Happy hour u omiljenom kafiću ne nudi ništa dobro ako ste upravo na dijeti. Radi se o tome da alkohol sadrži samo prazne kalorije koje ne nude ništa osim par centimetara oko struka… Istraživanja pokazuju da alkohol sprečava odvijanje procesa sagorijevanja masnoća te se poigrava s radom metabolizma.

Ana A. 

Foto: Shutterstuck

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo