Uz 8 jednostavnih koraka do bolje forme

rastezanje, fitness, vjezbanje

Fitness i mršavljenje stvarno ne moraju biti komplicirani. Odaberite određeni cilj na kojem ćete svaki tjedan raditi i tako ćete se relativno bezbolno motivirati i pokrenuti. Preporučamo da napravite samo jedan korak svaki tjedan.

1. korak: Za početak utvrdite gdje ste i zašto niste ondje gdje biste htjeli biti

Već ste sami sebi puno puta  rekli da od sutra počinjete vježbati. No, taj sutrašnji dan je došao i prošao, a vi se još uvijek niste počeli kretati. Dakle, što vas sprječava da počnete vježbati? Kakav izgovor imate danas?

Vrijeme je da se suočite sa svojim izgovorima, tako da ih možete pobijediti i izabrati zdraviji stil života. Za početak napravite popis razloga (opravdanja) zašto već ne vježbate.

2. korak: Saznajte više o  činjenicama i zabludama vezanim uz mršavljenje

 

Prestani se zamarati time što jednostavno ne možete smršaviti ili doći u formu. Vjerojatnije je da nemate prave informacije koje će vam pomoći da budete uspješni u postizanju svojih ciljeva u mršavljenju. Ima toliko različitih dijeta i savjeta koji se odnose na mršavljenje, da  imate osjećaj da ćete se utopiti među svim tim informacijama. Prvi korak prema uspjehu je

razlikovanje činjenica od zabluda i korištenje znanja.

3. korak: Polako započnite s vježbanjem

Mislite da nemate vremena za fizičku aktivnost. Razmislite ponovo.  Prestanite misliti na tradicionalan način vježbanja. Prije 100 godina nije bilo fitness centara ili pilates lopte, ali  ipak većina stanovništva nije imala probleme s pretilošću (posve suprotno našem društvu). Njihov svakodnevni život im je omogućavao da zadrže zdravu težinu i to je i za vas odličan početak. Naravno, naši životi su vrlo različiti od života naših predaka, no mi i dalje možemo koristiti svakodnevne aktivnosti kako bi nam pomogle da se pokrenemo.

4. korak: Vježbajte na mjestu i u vrijeme kad vama odgovara, i to uz najbolju oprema

Doslovno možete započeti vježbati, bez ikakve opreme. Za formu i zdravlje vam sigurno ne treba članstvo u teretani. Vježbanje kod kuće može biti, ne samo dobro s ekonomske strane, već i uistinu pametan i koristan izbor.

Za dobru kućnu teretanu je potrebno samo malo planiranja. Nemojte pasti u zamku kupovanja slučajnih fitness sprava zbog odlične reklame za posljednji fitness hit ili zbog velike  "rasprodaje" u trgovini. Uz ovakvu kupnju samo ćete natrpati kuću s opremom koja se koristi samo kao vješalica za odjeću ili sakupljač prašine. To se često događa, jer je oprema  beskorisna, ili slabo izrađena ili brzo gubi svoju vrijednost jer ne prati vaš napredak u stjecanju forme. Neka vam kupovina opreme bude jeftina, učinkovita i zabavna.

5. korak: Pripremite plan

Lako je razumjeti zašto se neki osjećaju zbunjeno pri odabiru prave metode. Praktički svaki dan mediji bombardiraju javnost s najnovijim "istraživanjima vezanim uz neku dijetu", a često se radi o kontradiktornim informacijama koje su samo nekoliko tjedana ranije bile sasvim drugačije. Da i ne pričamo o reklamama koje vas uvjeravaju da je potrebno samo  15 – 20-tak  minuta kako biste izgledali kao poznata zvijezda.
S toliko informacija (i dezinformacija), može biti teško dešifrirati koji fitnes plan ili dijeta doista daju dobre rezultate.

Jednostavan način da započnete je princip FIVV - frekvencija, intenzitet, vrijeme i vrsta. Uz pomoć toga se pripremite sa vježbanje.

6. korak: Sada je vrijeme da postanete ozbiljniji. Pobrinite se za zdravu prehranu i aktivno vježbanje.

Ako se zaista  pridržavate plana, to bi značilo da ste počeli inkorporirati fitness i wellness u svoj život. Stručnjaci kažu da je potrebno oko šest tjedna za stjecanje nove navike.

Ali, nije neobično da vam jedan dio (obično  kardio vježbe) ide dobro, a da se  još borite s drugim. Iz nekog razloga treninzi snage su i dalje puno omraženiji kod žena. Ipak, trening snage ima nevjerojatne prednosti. Pobrinite se da uključite najmanje dva treninga snage tjedno.

7. korak: Koji intenzitet vježbi vam odgovara?

Samo kretanje, kako je ranije objašnjeno, je odličan način za početak. Nakon toga uključite i prave kardiovaskularne vježbe i bit ćete na pravom putu. Sada morate otkriti radite li vježbe na dovoljno teškoj razini.  Provjerite svoj puls, te se pobrinite da intenzitet bude onakav kakav bi trebao biti, za što učinkovitiju vježbu.

8. korak: Dodavanje intervalnih treninga

Da biste dosegli sljedeću razinu kondicije, sagorjeli više kalorija, povećali svoju brzinu, poboljšali svoju snagu, vrijeme je da saznate više o intervalnim treninzima.

Jednostavna definicija intervalnog vježbanja: kratki, vrlo intenzivni periodi vježbanja se izmjenjuju s periodima odmora. Ovi periodi više i manje intenzivnih vježbi se ponavljaju nekoliko puta, da se formira kompletna vježba.

Izvor: Žena.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!