Vesna Škare-Ožbolt: Trudim se paziti na svoj izgled i zdravlje - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Vesna Škare-Ožbolt: Trudim se paziti na svoj izgled i zdravlje

Vesnu Škare-Ožbolt svi poznaju kao osobu iz politike; ozbiljnu, ambicioznu i predanu poslu. Mi smo joj prišli s druge strane i otkrili njenu jednostavnost i pristupačnost, te lakoću s kojom razgovara o svojim prehrambenim navikama, plastičnoj kirurgiji, posjetima kozmetičarima…

Iako smatra kako je u politici važnije ono što se prezentira, pristojan i uredan izgled nužno je održavati radi samog sebe, ali i radi svojih birača. Kako je uspješna poslovna žena, ali i majka i supruga, ne uspijeva se puno naspavati, pa i velik dio noći često provodi radeći. Unatoč godinama, smatra kako na vlastitom izgledu treba raditi. Pazi što i kako jede, a kada god može, bavi se nekim sportom. Naravno, koliko joj to vrijeme i obaveze dopuštaju!

Stignete li se, uz brzi životni tempo i sve obaveze, posvetiti zdravom načinu života?

vesnaU brzom tempu života nije lako pronaći vremena za održavanje zdravih navika, ali se trudim. Prije svega nastojim zdravo jesti, odmarati se, održavati organizam u dobroj kondiciji. Koliko mi to doista uspijeva, drugo je pitanje. Međutim, svjesna sam toga da čovjek može funkcionirati onoliko dobro koliko uspješno održava ravnotežu između svojega tjelesnoga, mentalnoga i emocionalnoga zdravlja.

Kako i koliko ulažete u zdravlje?

Živim iznimno brzo, te mi je teško uskladiti profesionalne obveze s brigom o vlastitom zdravlju. Vježbam kad god mogu, pazim na prehranu. Opuštam se uz klasičnu glazbu kada ugrabim vremena, a ravnotežu duha i tijela nastojim postići meditativnim tehnikama.

U kojoj mjeri pazite na pravilnu i zdravu prehranu? Jeste li pobornik tzv. “brze” hrane?

Moram priznati da sam nekoć bila slaba na tzv. brzu hranu. S godinama sam, međutim, naučila da je takav način prehrane škodljiv. Već dugo se oslanjam na laganu, mediteransku kuhinju s obiljem maslinova ulja, voća i povrća. Jedem često ribu i morske plodove. Još ponekad popustim izazovu i pojedem vani na brzinu pripravljen obrok. To je, međutim, iznimka od pravila.

Imate li, uz sve svoje poslovne i obiteljske obaveze, vremena za neki sport?

Ne uspijevam sustavno posjećivati sportske centre, ali kad imam vremena odem na Hypoxi i u potpunosti se „obnovim“. Za lijepa vremena volim rolati, obično na Jarunu. Ponekad i sa suprugom odem u Mokrice ili na Blato na golf…

Uspijevate li pronaći vrijeme za odlazak u wellness, na masažu… ?

vesnaNastojim otići na cjeloviti program opuštanja barem jednom u sezoni, dakle, jednom u proljeće, ljeto, jesen i zimu. Nakon takvih programa osjećam se zdravo, poletno. Koža mi je nakon toga zategnuta, mišići definirani, a lice svježije. Na taj način obnavljam svoj psihofizički potencijal. Naglašavam da uz to koristim i blagodati limfne drenaže preko Hypoxija. Uz pomoć programa čišćenja limfotoka, odnosno otpuštanja štetnih tvari iz organizma, uspjela sam izgubiti desetak kilograma.

Smatrate li kako i izgled pridonosi političkom uspjehu i u kojoj mjeri? Jeste li ikada zbog toga bili na dijeti?

Vjerujem da izgled utječe, tj. može pridonijeti političkom uspjehu. Međutim, ne mislim da je to odlučujući faktor u nečijem političkom radu. Ako je čovjek energičan i promovira svoja politička uvjerenja s entuzijazmom, požnjet će političke rezultate neovisno o tome je li plavokos ili crvenokos. Što se dijete tiče, pokušavala sam tim metodama skinuti težinu. Spoznala sam, međutim, da sama dijeta nije djelotvorna. Da bi se kilogrami istopili potrebno je pametno jesti, ali i vježbati. Kombinacija ovih metoda daje pravi rezultat. Naravno, pritom je važno ne posustati. Drugim riječima, dijeta i vježbanje nisu za mjesec ili dva dana, već to treba postati način života. I naravno, zaboravite jesti navečer. Tko to može, pobjednik je!

Smatrate li da je spavanje važno za zdravlje i ljepotu? Spavate li vi dovoljno?

Spavanje je bez sumnje važno za dobro dnevno funkcioniranje. Moram priznati da vrlo malo spavam. Moj način života, osobito poslovne obveze posljednjih dvadesetak godina nisu dopuštale vremena za pravi noćni odmor. Na to sam se sada navikla i ne razmišljam puno o noćnom odmoru. Mislim, ipak, kako s malom količinom sna na dan izvrsno funkcioniram.

Što mislite o plastičnoj kirurgiji? Biste li se podvrgnuli nekom od zahvata?

vesnaNe mislim da je plastična kirurgija najbolji način rješavanja vlastitoga nezadovoljstva. Postoje ekstremni primjeri u kojima je kirurgija za uljepšavanje potpuno zloupotrijebljena. Vježbanje, kozmetički tretmani i cjeloviti programi za održavanje psihofizičkoga balansa, daleko su bezbolnije i korisnije metode od kirurškoga noža.

Svoje lice, npr., ne održavam skupim kremama već lpg. laserom svaka četiri mjeseca. Deset minuta laserskog tretmana lica i koža je savršena. U određenoj starijoj dobi, međutim, kada određeni tjelesni nedostatak psihički opterećuje osobu, ne isključujem pomoć plastičnih kirurga.

Postanete li predsjednica, hoćete li utjecati na zdraviju pripremu obroka u vrtićima i školama?

Kao majka dvoje školaraca, svakako zagovaram zdravu prehranu u predškolskim i školskim kuhinjama. Kao predsjednica, svakako ću potaknuti da se jelovnici u javnim ustanovama za djecu usklade s potrebama zdravoga rasta. Dakle, izbacit ću umjetna sladila, tešku i prerađenu hranu, gumene bombone i sličnu hranu bogatu raznim kemijama, a uvesti puno voća i povrća, te prirodne sokove. U razvijenim zemljama ide se za tim da se uvodi sto prirodnija prehrana u školskim restoranima, bazirana na voćnim šećerima. U SAD-u mnoge škole zabranjuju pića s ugljik-dioksidom, jer ona, između ostaloga pridonose razvijanju dijabetesa. I mi bi nešto trebali primijeniti od toga.

 

prof. Ivana Grbavac

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo