Ljepota

Ljepota

Vodič prehrane: Što sve trkači trebaju unositi u organizam za najbolju izvedbu

Shutterstock

Kakvu ulogu igraju makronutrijenti i mikronutrijenti u trčanju? Značajnu! I zato je važno pravilno hraniti tijelo kako bismo ga održavali u najboljem izdanju i podržali ga kod napornih izvedbi.

Ugljikohidrati

Ova nam hrana daje tvar koju naše tijelo najučinkovitije pretvara u upotrebljivu energiju, glukozu.
Ugljikohidrati su ključni u razdoblju koje prethodi trčanju i tijekom njega.

Masti

Tijekom dužih i iscrpljujućih događaja, naša tijela energiju crpe iz izvora masti. Naša se tijela okreću izvorima masti, tako da je dobra zaliha ključna za dobru izvedbu. Masti su presudne za rad mozga, imunološki sustav, proizvodnju spolnih hormona, koji igraju važnu ulogu u oporavku nakon trčanja, kao i za apsorpciju određenih vitamina.

Kako biste bili sigurni da vaše tijelo ima dovoljno masnoće za korištenje kao energiju, uključite sljedeće u svoju prehranu: zdrave masnoće poput onih koje se nalaze u mesu i ribi; punomasni mliječni proizvodi; orasi i sjemenke; i ulja kao što su maslinovo, sezamovo i ulje od kikirikija.

Proteini

Proteine naše tijelo koristi za izgradnju i obnovu i stoga su vrlo važni u smislu oporavka od teškog napora koji smo uložili u naš trening.

Mikronutrijenti

Ovo su vitamini i minerali koji su nam potrebni u malim, ali redovitim dozama za podršku mnoštvu različitih funkcija u tijelu. Ima ih preko 30 i bitno je da ih dobijemo iz onoga što jedemo i pijemo jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti.

Najzdraviji način da dobijete sve mikronutrijente (vitamine i minerale) koji su vam potrebni je putem prehrane, ali ako mislite da ćete teško to učiniti može biti dobra ideja uzimati tabletu multivitamina dnevno kao porciju osiguranja.

Foto: Shutterstock

Omega-3 masne kiseline vitalne su za održavanje našeg fizičkog i mentalnog zdravlja, ali je izazov osigurati da redovito dobivamo sve omega-3 masne kiseline koje su nam potrebne iz hrane, stoga je uzimanje dnevnih dodataka prehrani dobra rezerva.

Vitamin D ključan je za dobro fizičko i mentalno zdravlje, ali kada nema dovoljno sunca teško ga unosimo dovoljno pa ga je uvijek pametno uzimati kao dodatak.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo