Ljepota

Ljepota

Zašto je tako teško izgubiti kilograme kada napunite 40 godina?

Shutterstock

Ako i vas muči ovo pitanje, evo što kaže znanost…

Sve je teže izgubiti višak kilograma kako starimo i to je činjenica. Ako ste napunili 40 godina i imate problema s gubitkom kilograma razlog može biti oporavak od bolesti ili bolest, manjak vježbanja ili ste skloni nakupljanju kilograma… 

Razlozi svakako variraju od osobe do osobe, a često važnu ulogu igraju i geni. No, najvažniji faktor otežanog mršavljenja je usporen rad metabolizma i promjene u radu hormona, posebno kod žena. Način života je također često odgovoran a uključuje stres i manjak aktivnosti. 

Vodena dijeta – što je to i kako djeluje?

Teško je prihvatiti da se naša kilaža promijenila i da se masnoća raspoređuje po krivim mjestima čak i ako imamo jednak broj kilograma… ali je tako. Ne zamišljate” komentirala je Susan Weiner, nutricionist za Healthline. 

Kako si pomoći? 

Prvi korak je osvijestiti što je uzrokovalo nakupljanje kilograma – jedete li previše ili ste pod velikim stresom jer ste upravo ostali bez posla? Najviše će vam pomoći promjena plana prehrane. Odaberite kvalitetnije namirnice koje ne debljaju a organizmu nude pregršt nutrijenta i minerala. 

Manjak sna također uzrokuje nakupljanje kilograma ako imate 40 i više godina pa se pobrinite da dovoljno spavate.

Jeste li noćna ptica? Istraživanje kaže da takvi ranije umiru!

Koliko je važna tjelovježba za zdravlje znamo svi, ali bez nje ne možete ni sanjati o zdravom gubitku kilograma. Pronađite aktivnost  na koju možete odvojiti 30-ak minuta u danu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo