Ljepota

Ljepota

Zašto vam je stražnjica i dalje ravna bez obzira koliko vježbali?

Uporno radite čučnjeve, ali nikako da oblikujete stražnjicu onako kako biste željeli? Pogledajte zašto je tomu tako.

Genetika igra veliku ulogu u životu čovjeka. Njezina uloga nije zanemariva ni kada je u pitanju oblikovanje vašega tijela. Osim toga, pojedine etničke skupine imaju predispozicije za oblikovaniju stražnjicu.

Navike imaju ogroman utjecaj

Na oblik vaše stražnjice utjecat će i vaše navike koje imate cijeli život. Tako, recimo, ako ste se kao dijete bavili gimnastikom, imate veće šanse da kasnije olakšate sebi posao u podizanju stražnjice. No, ako je genitika u vašem slučaju zaista razlog zašto nemate jake mišiće gluteusa, to ne znači da se trebate prestati truditi i raditi vježbe.

Jaki mišići gluteusa mogu vam pomoći u držanju, čine vas boljim i efikasnijim trkačima i sl.

Stoga, ostavimo na stranu genetiku i pokušajte s idućim savjetima koji će vam, ako ništa, dati jake mišiće koji će, pak, blagotvorno djelovati na vaše zdravlje.

Želite guzu iz snova? Odaberite između pet učinkovitih treninga!

Više istezanja, manje sjedanja

Treninzi snage, odnosno opterećenje kojim ćete izložiti mišiće gluteusa mogu vam donijeti mnogo toga dobroga. Čak i ako ste skloniji sjedilačkom načinu života i želite se pokrenuti, uz ove dvije vježbe uspjet ćete s lakoćom.

Most: Najbolje bi bilo da se spustite u položaj mosta iz stajaćega položaja. Međutim, ako to ne možete uraditi, za početak možete i iz ležećega položaja doći u položaj mosta. Zadržite se u tom položaju 30 sekundi. Bitno je da osjećate zategnutost mišića. Ponovite vježbu 5 puta s pauzom od 10 sekundi.

Hip thrust vježba: Prema mnogima, riječ je o najboljoj vježbi za stražnjicu. Vježba izgleda tako da osoba, sjedeći na tlu i oslanjajući se samo lopaticama na klupici odguruje stopalima i stražnjicu potiskuje otpor svog tijela i/ili nekog vanjskog opterećenja. Uradite 3 serije po 15 ponavljanja.

Utegnite noge i stražnjicu u 5 vježbi koje možete raditi i kod kuće!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo