Ljepota

Ljepota

Znate li kada šminka predstavlja pravu opasnost za vašu kožu?

Prvi korak u zaštiti sebe od bilo kakvog neugodnog zdravstvenog rizika koji može uzrokovati kozmetika je pridržavanje roka valjanosti proizvoda, upozoravaju iz klinike Mayo

Jedna od uobičajenih zabluda je da je šminka kojoj je istekao rok trajanja sigurna za korištenje. Najčešće to nije tako. Iz Mayo klinike upozoravaju o rizicima koji su povezani s uporabom šminke kojoj je istekao rok trajanja, a koji uključuju začepljene pore i rast bakterija. Kako biste izbjegli ove potencijalne zdravstvene opasnosti itekako je važno voditi računa o tome koliko je stara vaša šminka. Ako je istekao rok trajanja, koža može reagirati na sastojke proizvoda, što može dovesti do crvenila ili iritacije. Ako bakterije dospiju u otvorenu posudu ili na četku, mogu se brzo razmnožiti i uzrokovati ono što nitko od nas ne voli – bubuljice ili druge infekcije.

Je li skuplja kozmetika bolja od jeftinije? Dermatologinja upozorila na što ne treba bacati novac

Plijesan je još jedan čest problem sa starom kozmetikom jer se vlaga s vremenom nakuplja unutar spremnika, što dovodi do razvoja plijesni. To može izazvati izbijanje prištića ili druge iritacije.

Promjena svojstava

Drugi rizik korištenja šminke kojoj je istekao rok je promjena boje proizvoda tijekom vremena. Ovo je osobito važno za proizvode poput pudera. Što se duže puder čuva nakon kupnje, može oksidirati. Ova oksidacija može promijeniti boju. Ako primijetite da vaš omiljeni puder bež boje poprima nešto više narančaste boje, vjerojatno mu je istekao rok trajanja. Korištenje osjetila mirisa također je način da saznate je li vašoj šminki istekao rok trajanja. Ova metoda dobro funkcionira s puderom i maskarom. Ako proizvod ima čudan miris ili drugačiji miris od onog kad ste ga kupili, bacite ga.

Shutterstock

Ako vam se puder počne razdvajati u slojeve ili vam se štapić maskare osuši, dobro razmislite hoćete li ponovno koristiti te proizvode. Nemojte dodavati vodu svojoj maskari kako biste povećali vlažnost, jer to može eskalirati sposobnost stvaranja bakterija. Općenito, šminka obično traje godinu dana od datuma proizvodnje.

Korisne smjernice koje treba imati na umu

Maskara i tekući tuš za oči obično se smatraju sigurnima za korištenje tijekom tri mjeseca. Tekući proizvodi koji se koriste u blizini oka imaju povećan rizik od širenja bakterija.

Olovke za oči i olovke za usne mogu se koristiti do godinu dana.

Puder na bazi vode obično je dobar godinu dana, dok je puder na bazi ulja dobar oko 18 mjeseci. Razmislite o zamjeni pudera ili rumenila svakih šest mjeseci do godinu dana.

Proizvodi u prahu, ako su pravilno skladišteni i bez vlage, traju do dvije godine.

Ruž je dobar od jedne do dvije godine, a sjajilo za usne može se koristiti od šest mjeseci do godine.

Smanjenje širenja bakterija u šminki počinje korištenjem čistih kistova za nanošenje. Kistove za nanošenje šminke treba prati svakih sedam do deset dana kako bi se izbjegao razvoj bakterija. Pridržavanje smjernica o isteku roka valjanosti proizvoda za šminkanje prvi je korak u zaštiti sebe od bilo kakvog potencijalnog zdravstvenog rizika od vaše kozmetike.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo