Priča jedne bake - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Priča jedne bake

Nisam željela da mi se kći Snježana uda tako rano kao ja, ali se to upravo dogodilo. Stupila je u brak s 21 godinom i još je uvijek u sretnom braku. Bila je na drugoj godini fakulteta, no završila ga je u roku zbog čega joj se iznimno divim.

Zdravo djetinjstvo i osjećaj velike odgovornosti koji sam joj prenosila kao majka, danas prenosim i na svoje unuke. Taj osjećaj velike odgovornosti je očito imao ključnu ulogu.

Mnoge se djevojke u vrijeme djetinjstva čvrsto odlučuju što sve neće nikada raditi poput njihove majke. Neće biti stroge, neće tražiti ovo ili ono, neće vikati na djecu, neće “kvocati”. Onda se jednog dana trgnu i shvate da su prema svojoj djeci iste kao što je bila njihova majka i da je to najljepši dio sjećanja na mladost i djetinjstvo.

kUnucima danas dajem ono što sam svojoj djeci preskočila pružiti. Nisam od onih baka koje pretjerano maze, ali me moji anđeli divno slušaju. Nisam popustljiva prema njima, već sam samo nježna, kao što sam bila prema svojoj djeci.

Budući da sam se razvela u 27. godini, srećom sam se imala gdje vratiti, u roditeljsku kuću. Zadatak mi je bio podignuti djecu u dobre ljude, izvesti ih na pravi put, uvesti u život, a sve uz skromne poslove i malu plaću.

Ne mogu prežaliti što je moja kći ponovila moju grešku i udala se mlada. Godinama sam joj pričala kako treba studirati i uživati u svojoj mladosti i slobodi. Ona je drugačije razmišljala i dogodilo se što se dogodilo. Ali dobro… Ma koliko se nisam slagala s brakom u kojeg je ušla rano, ipak ostajem uvijek uz nju i pomažem joj koliko god mogu. Moram priznati kako se puno toga promijenilo na bolje među nama otkad se moja kći udala.

Dok je bila u pubertetu, smatrala je, kao i sva djeca u tim godinama, da je neshvaćena, da sve zna i može. Bilo je nerazumijevanja i prepirki. Ali, kako je postala majka, Snježana se promijenila i shvatila što znači biti roditelj, kolika je to odgovornost i kakav je to odnos.

Kako su moja djeca rasla postavljala sam neke kriterije, koji važe i za moje unuke. Imali su ono što im je trebalo, i učila sam ih da ne budu rasipnici u životu. Tako i sada unuke odgajamo da budu prije svega normalni, zadovoljni mladi ljudi. Imam i snage i volje uživati družeći se s unucima. Bude to i naporno, ali mi pruži puno zadovoljstva. Uostalom, tijekom života sam naučila po cijeli dan biti aktivna i sve poslove obavljati sama.

Zato drage mame, uvijek savjetujte svoju djecu… i budite im prijateljice!


baka Margareta

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo