Psiha

Psiha

Naučite se mirno suprotstaviti

Foto: Shutterstock

Zlostavljanje na poslu, kod kuće ili na javnom mjestu, samo su neki od scenarija koje viđamo svakodnevno.

Otvoreni i prikriveni sukob i u kojima zločesto konstantno vodi borbu sa dobrim uzmiaju maha među svim dobnim skupinama. Kako da dobra osoba, hipersenzibilna duša, ostane hladna na omalovažavanja i poniženja . Nedavno mi se povjerila jedna poznanica kako je svakodnevno izložena maltretiranju šefa na radnom mjestu. Da stvar bude gora ponižavanje i uvrede doživljava od svog adolescenta, zato se ponekad pita treba li uzvratiti istom mjerom ili ignorirati svakodnevne promjene raspoloženja suradnika i bližnjih.

Vrijeme je da kažete drugima ono što mislite

NEKA UVREDE ODU U PRAZNO

U trenucima napada sasvim je normalno i logično da se imamo potrebu obraniti. Postavlja se pitanje kako to učiniti? Naučite da na provokaciju ne odgovarate provokacijom, odnosno pustite da uvreda ode u prazno. Dr. Elizabeta Lukas to vrlo zgodno kaže –Otupite agresiji oštricu. – Na uvredu su jako uvrijedljive osobe koje imaju lošu sliku o vlastitoj vrijednosti. Njihova ranjivost je za druge plodno tlo za nanošenje uvreda i omalovažavanje. Biti imun na uvrede osoba sa kojima radite ili živite nije nimalo jednostavno. Umjesto da budete agresivni budite asertivni.

Zašto nas drugi iskorištavaju i kako prekinuti taj začarani krug?

KAKO REĆI NE

Biti asertivan znači aktivno se zauzimati za sebe i svoja prava, iskazivati svoje potrebe i stavove na direktan, nedvosmislen i otvoren način. Također uvažavajući i ne ugrožavajući time druge osobe. Nije pravilo da će asertivnost uroditi plodovima promjene. Ona može biti samo pokušaj da preventirate daljnje uvrede i poniženja. U nekih pojedinaca kojima je agresivan oblik komunikacije oštrica bez koje ne mogu funkcionirati izgledi za mirnim rješenjem su vrlo mali gotov nikakvi. U takvim situacijama vam samo preostaje da se odlučite želite li takvo ponašanje prihvatiti ili se želite suprotstaviti. Biti imun na neprijateljstvo druge osobe može samo onaj pojedinac u čijem srcu nema prezira ni mržnje. Zapamtite, ništa ne može posramiti ponižavatelje koliko spoznaja da su vaša dobrota i praštanje jače od njihove ogorčenosti, nezadovoljstva, zlovolje i omalovažavanja.

5 ključnih fraza manipulatora – obratite na njih pažnju

Ponekad se zapitajte kojim osobama vaš šef ne nanosi uvrede, koji su to članovi obitelji koje vaš adolescent ne vrijeđa. Zasigurno bi rekli oni kojih se boji. Ja bi rekla to su osobe koje znaju koliko vrijede, koje ne dopuštaju sebi da ih uvrede učine ranjivima, koje se znaju izboriti za sebe ne dopuštajući da ih agresivne strijele rane. Poznaju svoju ranjivost i upravo zbog toga ne dopuštaju drugima da ih dodatno rane.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo