Psiha

Psiha

Zašto se sveti Nikola mene nikada ne sjeti?

Svojevremeno sam čula kako je dobro za mentalno zdravlje voditi dnevnik. Ne čini mi se loše kao ideja, ali tko za to ima vremena???

Dvanaesti mjesec je uistinu postao nepredvidiv – više me podsjeća na veljaču samo zbog jednoga: izgubio je draž tradicionalnih obilježja. Jutros, dok sam putovala do posla u par navrata osvijestila sam vlastitu srditost. Većina radio-stanica preplavljena je marketinškim pozivima na kupovinu. Sve se nudi povoljno, na rate, jeftino i trendi… I onda, uhvatiš sam sebe kako je sve skupa toliko primamljivo da bi najradije skrenuo s glavne putanje, koju zovem “posao-kuća“ i bezglavo odjurio do prvog prodajnog centra.

A onda sam se zapitala – što bi dobila time? Još jednu ratu odgođenog plaćanja, trenutačno zadovoljstvo, ispunjenje skrivene hirovitost ili naprosto priliku da pobjegnem od zadane putanje. Sva sreća da imam dovoljno velike kćeri koje i dalje očekuju od sv. Nikole neki znak pažnje. A to za mene znači novi udarac na bankovnu karticu.

Ove godine odlučila sam svojim barunicama darovati ono što im uistinu treba i za što bi morale izdvoji teško zarađene kunice. Dezodorans koji je pri kraju, lak za nokte koji se polako posušio, šampon protiv prhuti i nezaobilazne slatkiše koji su, usput rečeno, brutalno skupi. Umotavajući zamotuljke s neizbježnom šibom, koju sam u povjerenju nalijepila kao zajedničku šibu, pomislila sam: Zašto se mene sv. Nikola nikada ne sjeti? Možda bi se on sjetio mene da se ja malo češće sjetim sama sebe.

 *****

Svojevremeno sam čula kako je dobro za mentalno zdravlje voditi dnevnik. Ne čini mi se loše kao ideja, ali tko za to ima vremena??? Ja zasigurno ne spadam u dokone osobe, već radim sto na sat, ponekad iznad svojih mogućnosti i stvarnih potreba. Kako sve manje imam vremena za susrete s frendicama, ne preostaje mi drugo nego podijeliti s vama promišljanja na daljinu. Možda vas potaknem na raspravu, možda podijelimo neku zajedničku ideju ili u konačnici dođemo do nekog zaključka.

Foto: Robert Anić, Borna Filić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo