Priroda izvan i unutar nas

iva solarevic

Priroda izvan nas i priroda unutar nas su zapravo jedan organizam. Priroda i svijet koji nas okružuju, utječu na naše zdravlje i unutarnji svijet, na naš život.

DrvoJednako tako, naš unutarnji svijet, pa stoga i naše djelovanje prema van, utječe na prirodu. Potpuno smo povezani.

Ako zagađujemo prirodu, automatski zagađujemo vlastito tijelo. No ako brinemo da imamo čistu vodu, tada ćemo piti čistu vodu i naše tijelo će se izgrađivati od čiste vode. Izgraditi ćemo zdravo tijelo i tako postaviti bazu za dobar, kvalitetan i radostan život.

Naše tijelo je kao Zemlja. Na neki način i jest Zemlja.

Razmisli! Što piješ? Izvorsku vodu. Da, možda je u bočici ili teče kroz pipu i možda nema svoju originalnu kvalitetu, ali došla je iz Zemlje.  Što udišeš? Kisik. Udahneš dio prirode, a onda izdisajem prirodi daš dio sebe. Što jedeš? Sve ono što je izraslo iz Zemlje. Da, možda niti to nije više cjelovito i u svom izvornom obliku, ali došlo je iz Zemlje. Zdrava Zemlja, zdravo tijelo.

Sada se opusti i zamisli da ležiš na livadi. Prekrasnoj cvjetnoj livadi. Promatraš nebo i dopuštaš da te Sunce grije. Ležiš i promatraš bijele oblake koji polagano plove nebom. I onda se sjetiš da se oblak može pretvoriti u vodu. To je jedno te isto, samo u različitim oblicima. Sjetiš se kiše i vidiš kako pada na zemlju. Natopljena zemlja hrani sjeme. Sjeme polagano klija i naraste u biljku. I kada je plod sazrio ti pojedeš taj plod.

I onda shvatiš da je u tebi i oblak i kišna kap i zemlja, jer iz nje je nastao plod i na kraju kada pojedeš plod ti postaješ taj plod jer se tvoje stanice izgrađuju od toga što si pojeo.

PrirodaTa biljka je u tvojim kostima, organima, srcu, obrazima, kosi... I shvatiš da si zaista dio prirode, jedan organizam.

Pogledaj samo sve stvari oko sebe; kompjuter, knjige, odjeću, aute, kuće, svemirske letjelice, hranu, zabavne parkove, poslovne zgrade....SVE apsolutno SVE je nastalo iz Zemlje i ljudskom rukom bilo pretvoreno u neki oblik. Sve to koristiš u svojem životu sa nastojanjem da budeš što sretniji. I naravno, to i jest cilj.  Ali po koju cijenu plaćaš "udobnost"?

Bez Zemlje nema postojanja. Nema života. Shvaćaš.... da bi imao sve blagodati od Zemlje, moraš ju očuvati. U suprotnom, uništavajući prirodu polako uništavaš samoga sebe.

Ideja da smo mi jedno, a priroda drugo je potpuna iluzija.

Mi smo jedan organizam koji zajedno diše. Ono što činiš drugome činiš sam sebi. Ono što činiš prirodi činiš sam sebi. Ono što činiš Zemlji činiš sam sebi. Mi smo isprepletena mreža.

Razmisli dobro! Možeš li živjeti bez vode, zemlje po kojoj hodaš, sunca, kisika koji udišeš, hrane i ostalih udobnosti koje Zemlja daje? Koliko puta zahvališ na svim tim poklonima?

Razmisli još bolje! Može li Zemlja, Sunce, rijeka i cijela priroda živjeti bez tebe?

Sunčani dan ti želim uz jedan zanimljivi film! Pogledaj!

 Prati nas na Viber Public Chatu!