Spine Yoga za zdravu kralježnicu

Iva Solarevic, joga

Kralježnica je stup vitalnosti, a zdravlje našeg organizma uvelike ovisi o zdravoj kralježnici. Osnovni uzrok bolova i oštećenja kralježnice jesu; nefunkcionalnost mišića, zglobova i vezivnih struktura u kralježnici.

Do disfunkcije dolazi zbog atrofije (slabosti) mišića koji drže kralježnicu uspravnom, krivog držanja, površnog/plitkog disanja, hipokinezije (nedovoljno kretanja), grča u muskulaturi koji nastaje zbog psihičke napetosti i stresa i sl.

Bolovi u leđima i kralježnici mogu se pojaviti u raznim dijelovima i manifestirati na različite načine. Ovisno o uzroku nastanka boli. U slučaju da nije došlo do toliko ozbiljne povrede (kada je zabranjeno kretanje ili vježbanje) većina bolova se može umanjiti ili potpuno otkloniti vježbama yoge.

kNe smijemo zaboraviti da je glavna funkcija tijela kretanje. Ako ne koristimo taj potencijal tijelo ubrzano odumire, postaje sve manje funkcionalno ili čak degenerirano i bolesno. Ako ne pokrećemo tijelo ili ga koristimo na krivi način njegovo stanje će se pogoršavati. Sve dok ga koristimo na ispravan način i brinemo o njemu biti će zdravo. Tijelo je cjelina koja se sastoji od organskih sustava. Promjene na jednom sustavu očituju se na cijelom tijelu ili na drugim sustavima.

Npr. slabi mišići kralježnice ne mogu držati kralježnicu u pravilnom položaju, ne štite ju dovoljno i zbog toga dugoročno može doći do promjena na koštanom sustavu. Na početku to može biti samo loše držanje, koje se kroz neko vrijeme može pretvoriti u ozbiljnu deformaciju i problem kao npr. srastanje kralježaka, prolaps diska i tome slično. I tada ono što smo mogli potpuno otkloniti vježbanjem pretvorilo se u stanje za operaciju ili stanje gdje su neki dijelovi sustava nepovratno oštećeni.

Stoga pravilna primjena vježbi yoge (ili nekih drugih vježbi) može znatno umanjiti ili potpuno otkloniti bolove u leđima i kralježnici. Na nama je da osvijestimo da je puno efikasnije početi sa vježbanjem što ranije, a ne čekati znakove boli i neugode u području leđa i kralježnice. Tada čuvamo naše zdravlje i kasnije ne moramo „gasiti vatru“.

Djelovanje Spine Yoge na zdravu kralježnicu:

  • Istezanjem mišića otpušta bolove stvorene zbog napetosti muskulature
  • Razgibava kralježnicu cijelom dužinom i čini ju pokretljivom
  • Jača mišiće koji su bitni za pravilan položaj kralježnice
  • Osigurava pravilnu posturu (držanje) tijela
  • Čini tijelo pokretljivim i funkcionalnim
  • Ima regenerativni učinak za kralježnicu i cijelo tijelo
  • Djeluje opuštajuće na cijeli psihosomatski sustav

Spine Yoga uključuje tehnike relaksacije, vizualizacije  i vježbi disanja koje joj daju dublju dimenziju djelovanja na tijelo i duh.

Program Spine Yoge počinje 03.11.2010. svake srijede u Martićevoj ulici (19-20 sati). Pridružite se na vrijeme i čuvajte zdravlje svoje kralježnice! Više informacija o programu potražite na www.solar-spirit.net

 Prati nas na Viber Public Chatu!