Stanje uma i moždane frekvencije

joga, meditacija

Naš mozak, kao centralni kompjuter, podijeljen je na lijevu i desnu hemisferu gdje je svaka zadužena za određene funkcije.

Lijeva hemisfera (polutka) mozga logički obrađuje probleme, sistematizira „stvari“ i slaže ih u ladice, planira, kombinira, vidi podijeljenost i razlike, kontrolira osjećaje i sl. Dok desna hemisfera (ona koju nazivamo ženskom) uočava sličnosti, vidi cjelinu, kreativna je, izlazi iz struktura, teži slobodnom izražavanju emocija, intuitivno obrađuje probleme i sl.

Danas postoji izuzetno mnogo istraživanja koja žele otkriti kako točno radi naš mozak, kako djeluje naš um, kako se naše misli manifestiraju u mozgu i drugim dijelovima tijela, što znači sinkronizacija moždanih polutki, i kako generalno naša svijest utječe na promjene centralnog kompjutera i na naš život općenito... te još čitav niz sličnih područja i tema.

Već odavno je moguće mjeriti električnu aktivnost mozga preko EEG-a ili elektroencefalograma i to je ono što nam je svima poznato (ili smo barem čuli za taj termin).

Dakle promatra se kakva je električna aktivnost u pojedinim dijelovima mozga i na taj način se otkriva postoji li kakav disbalans i u kojem dijelu je nastao eventualni disbalans, mogu se dijagnosticirati bolesti ili promatrati u kojem stanju svijesti, budnosti ili aktivnosti se nalazimo.

Ovisno o tome da li smo aktivni, spavamo, meditiramo i sl. razlikovati će se vibratorna stanja mozga (tj. moždani valovi).  Postoje različite kategorije moždanih valova i stanja duh-tijelo sustava. Ovdje navodim jednu od podjela, iako na nekim mjestima možete naći nešto drugačije podjele i raspone frekvencija, generalno se to kreće u sljedećim frekvencijama:

Beta valove od 15 do 38 Hertza karakterizira visoko stanje budnosti i aktivnosti. U tom stanju je većina ljudi tijekom dana osim ako nisu dovoljno istrenirali sami sebe da se svjesno u bilo kojem trenutku mogu prebaciti u opuštenije stanje. U tom stanju obično imamo puno misli koje „jure“ našom glavom i procesiramo jako puno različitih informacija i podražaja. U tom stanju vrlo često su prisutni osjećaji nervoze, straha, uznemirenosti, ljutnje i stresa općenito.

Alfa valove od 8 do 14 Hertza karakterizira budno ali opušteno stanje. Osoba je budna i prisutna, ali opuštena te može lako učiti. Na granici je sanjarenja i maštanja, ali i dalje budna. Unutar ovih frekvencija ostvaruju se i meditativna stanja, te integracija uma i tijela.

Theta valove od 4 do 7 Hertza karakteriziraju mentalna stanja nalik na trans u kojima se lako vizualizira, meditira i provodi većina kreativnih aktivnosti i inspiracija. Ovo je stanje povezano s ugodnom opuštenošću i relaksacijom. Unutar ovih frekvencija duh i tijelo se regeneriraju. Tijelo se može doživjeti kao energija ili se pojavljuju osjećaji lebdenja, plutanja i sl. Theta stanje je idealno za iscjeljenja, reprogramiranja, ubrzano učenje i sl.

Delta valovima od 0,1 do 3 Hertza tonemo dublje u podsvijest i povezujemo se s dijelovima nesvjesnog uma koji se znaju pokazivati u snovima. U najdubljim slojevima delte nema slika niti svijesti o fizičkom tijelu. Povezujemo se s dubljim slojevima sebe i također možemo doživjeti iscjeljenje.

U čemu je moć? Upravo u tome da postanemo svjesni da se naši moždani valovi mijenjaju ovisno o tome što radimo, gdje se nalazimo, kako na to reagiramo, što mislimo i sl. Moć je i u tome da se moždani valovi namjerno mogu mijenjati primjenom raznih yogijskih i sličnih tehnika ili pak primjenom modernih tehnologija.

Dakle, to znači da se iz beta stanja svjesno možemo prebaciti u npr. theta stanje ili neko drugo. Što dalje znači da imamo dodatne mogućnosti da se relaksiramo, regeneriramo, da reduciramo stres i promijenimo određene programe vlastitog ponašanja i navika koje destruktivno djeluju na naš život. Vibratorna stanja mozga možemo mijenjati tehnikama disanja, meditacijama, vizualizacijama, raznim vježbama, mentalnim i emocionalnim doživljajima, tjelesnim kretanjem, promjenom prehrane i životnih navika ili npr. primjenom posebne brainwave tehnologije.

Ima još mnogo informacija o ovoj tehnologiji, načinima i vježbama, našim moždanim valovima, frekvencijama i sl., no to je na svakome osobno da na ovaj ili onaj način počne otkrivati i učiti kako sve više postajati vladar svog života. Načina je mnogo!

Pogledaj film pod nazivom The Secret of Brain Wave Vibration”.

 Prati nas na Viber Public Chatu!