Što je wellness?

iva solarevic

Iako je sam termin wellness relativno nov, o wellnessu je već mnogo napisano pod pojmovima kao što su: zdrav način života, fitness, sport, rekreacija, ljepota, psihohigijena, ublažavanje i prevencija stresa, pozitivno mišljenje, kreativnost, pravilna prehrana, razvoj ljudskih potencijala, postizanje sreće, duhovnost, samorealizacija, povratak prirodi, sklad duha i tijela itd.

Wellness je ono što povezuje sve ove pojmove u cjelinu i otvara mogućnost interdisciplinarnog djelovanja svih tih segmenata. Primarno se usmjerava na prevenciju, s ciljem održavanja ili unapređenja zdravlja, odnosno poboljšanja kvalitete života.

Iva SolarevićWellness je zapravo druga riječ za zdravlje, ali za zdravlje svih aspekata našeg bića.

Još 1947.g. Svjetska zdravstvena organizacija proširila je definicuju zdravlja kao; “fizičkog, psihičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti”, i od tada ovoj definiciji dodala i duhovno zdravlje.

Temeljem toga nastala je i definicija wellnessa koju je 1950. postavio dr. Halbert Dunn koji wellness definira kao: “ Integriranu metodu  funkcioniranja koja je orijentirana ka maksimalnom razvoju potencijala koje je pojedinac sposoban ostvariti, unutar okoline u kojoj živi i djeluje.”

Wellness, dakle znači visoku razinu zdravlja. Znači zadovoljstvo, smisao i radost življenja.

Da li to možemo postići korištenjem sauna, masaža, hidroterapijama, pilinzima i sličnim tretmanima?! NE! To je samo jedan maleni (ali također vrijedan) dio cjeline koji nam svakako može pomoći da se bolje osjećamo i brinemo o vlastitom zdravlju, međutim da bismo istinski živjeli wellness potrebno je mnogo više.

Bitno je preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje, odluke, misli, djela, potrebe i želje. Potrebno je posvetiti se zdravlju, razumjeti i mijenjati vlastite navike, osvijestiti što je uzrok da se osjećamo dobro ili loše. Upitati se, zašto toliko često ponavljamo loše navike. Koji je razlog tome? Zašto nekada svjesno uništavamo sami sebe? Upitati se kako to možemo promijeniti! Tražiti, kucati, učiti....jer postoje znanja, ljudi, tehnike i načini koji nam mogu pomoći. Ali mi moramo biti aktivni! Moramo željeti biti zdravi i sretni i onda se potruditi oko toga.

Nema te dijete, nema te tablete niti čarobnog recepta na svijetu, koji će uspješno i dugoročno regulirati našu tjelesnu težinu, a da mi nismo morali baš ništa promijeniti u svom životu. Potrebno je svjesno djelovati i poduzeti apsolutno sve da sačuvamo vlastito zdravlje.

Iva SolarevićOno što mislimo svaki dan, što jedemo, koliko se i kako krećemo, kako dišemo i kako percipiramo život u svakom trenutku, gradi naš život. Tužimo li se svaki dan, naš život će biti tužbalica. Jedemo li zdravo, naše stanice postaju zdrave. Pokrećemo li naše tijelo, ono je živo i aktivno i ispunjava svoju osnovnu funkciju, a to je kretanje. Mislimo li na lijepe „stvari“ sve vidimo ljepše, jer je naš um zaokupljen ljepotom.

Ako smo radosni iznutra, stvaramo idealne uvjete za zdravlje. Ako nismo zdravi moramo se upitati gdje radimo nešto, što nije u skladu sa našom unutarnjom prirodom ili prirodnim zakonima.

Wellness možemo živjeti, a da nikada nismo posjetili niti jedan wellness centar ili spa oazu.

Nije toliko bitno ići u wellness, bitno je živjeti wellness! Živjeti zdrav i radostan život, a recept za to moramo otkriti sami, jer nitko ne može znati što je to, što nas kao individuu raduje i ispunjava. To možemo znati samo mi!

 Prati nas na Viber Public Chatu!