25 godina predstava Kraljevna na zrnu graška i Pale sam na svijetu - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

25 godina predstava Kraljevna na zrnu graška i Pale sam na svijetu

Kazalište Mala scena službeno je započelo svoj rad prije 25 godina i to izvedbom predstave “Kraljevna na zrnu graška” u DV Tratinčica, u Zagrebu, 1. srpnja 1986. godine.

Već iste jeseni započeo je život i “Pale sam na svijetu“. Najstarije su to predstave za djecu u hrvatskom kazalištu koje još uvijek igraju u istoj podjeli. Vitomira Lončar i Ivica Šimić predstavom su “Kraljevna na zrnu graška” krenuli na put prema poduzetništvu u kulturi, na kojem su uspješno opstali do danas.

Tijekom 25 godina “Kraljevna na zrnu graška” doživjela je mnoge promjene: Prva se inačica predstave zala “Cvjetovi mašte”, druga “Pričalo i Malena”, da bi tek 1996. godine dobila svoje današnje ime. Režija predstave je kolektivna, songove je napisala Zvjezdana Ladika, a prvu glazbu skladao je Ladislav Tulač koji je i sudjelovao u predstavi.

Nakon Tulača u predstavi su svirali: Srećko Zubak, Matej Meštrović, Zoran Jašek te Krešimir Klemenčić. Lutke, koje su sastavni dio predstave, za prvih je nekoliko izvedaba posudio novopečenom kazalištu Mala scena Zlatko Vitez iz fundusa “Histriona”. Nakon toga promijenjeno je već šest kompleta lutaka koje su izradile Vanda Šestak, Dunja Niemčić te Ana Kraljević. Glazbu, koja se izvodi od 1996. Godine do danas, skladao je Ivica Šimić koji je napisao i dio teksta.

Tijekom svog dugog života “Kraljevna” je igrana preko tisuću puta diljem svijeta (Slovenija, Austrija, Njemačka, Crna Gora, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i SAD), gostovala je na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima, a izvođena je integralno na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. Na AACT festivalu u Des Moines, Iowa, u SAD-u, dobila je “Special showcase Aword”, a na Festivalu glumca u Vinkovcima osvojila je nagradu grada Županje.

Koliko je točno gledatelja vidjelo ovo kultnu predstavu kazališta Mala scena teško je reći, no, činjenica je da je još uvijek na repertoaru samo i jedino zbog toga što ju publika – obožava!

Pale sam na svijetu” nastao je tijekom uvježbavanja predstave “Kraljevna na zrnu graška” na njemački jezik kada je redatelj i germanist, Radovan Milanov, predložio Ivici Šimiću da zajednički naprave predstavu o dječaku koji je sanjao da je sam na svijetu.

Milanov je i režirao predstavu, a Šimić skladao glazbu. Od svoje prve izvedbe u jesen 1986. do danas, Pale je odigran preko 1800 puta na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku u više zemalja Europe i SAD-u pred uvijek oduševljenim gledateljima te je iz tog razloga ostao na repertoaru Male scene do danas.

Ove dvije najstarije i kultne predstave kazališta participacije gledatelji ponovno mogu pogledati ove subote u kazalištu Mala scena:

“Pale sam na svijetu”, 10. rujna u 17 sati

“Kraljevna na zrnu graška” 10. rujna u 19 sati, a ulaznice možete rezervirati na Mala scena ili telefonom na 46 83 352.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo