Psiha

Psiha

4 načina kako obojati uskršnja jaja

Uskoro dolazi Uskrs, vrijeme kada djeca i odrasli zajedno kuhaju ručak i uređuju jaja. Što je bojanje šarenije i zanimljivije to je našim najmlađima zabavnije.

Od djetinjstva nas uče kako je vrijeme prije Uskrsa razdoblje kada se jaja kuhaju te bojaju. Postoje brojni načini kako urediti tu kuhinjsku namirnicu, od onih jednostavnih i decentnih do kompliciranih i šarenih. Neke smo naučili od baka i djedova, a neke smo osmislili sami. Donosimo vam neke trikove kako da se zabavite i uljepšate ovo blagdansko doba.

Bojanje pomoću kore od luka

Jaja možete jednostavno obojati tako da sirova premotate korom od luka. Luk može biti crveni ili ljubičasti. Nakon što ih omotate, pričvrstite koru gumicom ili stavite u stare najlonke. Kuhajte ih malo duže nego inače, a kada budu gotova odmotajte i uživajte u neobičnom uzorku.

Prirodno bojanje jaja

Sve boje koje vam trebaju nalaze se u vašoj kuhinji. Plavu boju možete dobiti pomoću usitnjenih borovnica pomiješanih s vodom. Crvena boja dobiva se od višanja ili soka od istih, ali uvijek može poslužiti sok od cikle ili brusnice. Pomoću šafrana i kurkume možete dobiti jarko žutu boju. Mješavina špinata i vode daje zelenu boju, dok cvjetovi lavande i zeleni čaj daju svijetlo zelenu. Narančastu boju moguće je dobiti pomoću crvene paprike, a ljubičastu od soka crnoga grožđa. Zrnca kave, pomiješana u vodi, stvaraju smeđu boju. Svaki začin posebno dodavajte na 1 l vode, a bijeli ocat koristite kao učvršćivač. Nemojte ga dodavati previše mješavini voća i povrća jer ćete dobiti na kraju samo smeđu boju. Postoji topao i hladan način bojanja. Kod toploga načina jaja se kuhaju direktno u otopini boje. Time boja prodire u jaje i intenzivnija je, no, tada jaja koriste samo kao ukrasi. Hladno bojanje prikladnije je za djecu, a jaja su poslije jestiva.Već kuhana jaja stavite na najmanje 30 minuta u hladnu otopinu boja, a kako bi se bolje primilo možete ostaviti i preko noći u hladnjaku.

Bojanje pomoću salveta

Odaberite salvete sa vama lijepim uzorcima te ih potrgajte na komadiće. Svako jaje namočite u vodu i čim ga izvadite polijepite odabrane komadiće salveta. Za svaki slučaj pošpricajte još malo vode, a kada se osuši komadići će sami otpasti, a vama će ostati preslikani uzorci.

Ombre tehnika bojanja jaja

Kao što je moderno na kosi, tako i vaša jaja mogu imati neobičan prelazak nijansi od tamne do svijetle. Za ovu tehniku koristite uobičajene boje za jaja. Odaberite 6 do 10 jaja i vama najdražu boju. Svako jaje umačite u drugačijem vremenskom razdoblju. Prvo neka bude u boji 30 sekundi, drugo minutu, treće minutu i pol, četvrto dvije minute i tako do zadnjega. Nakon toga posložite jaja po nijansama kako vama odgovara, a gosti će biti oduševljeni neobičnom ljestvicom boja kao na slici.

Znate li kako do prirodne plave, smeđe i zelene boje pisanica?

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo