5 genijalnih načina na koje meditacija mijenja vaš organizam - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

5 genijalnih načina na koje meditacija mijenja vaš organizam

Shutterstock

Meditacija nije ništa mistično niti komplicirano. Premda postoje razne tehnike i definicije, jedna je univerzalna istina: meditacija mijenja život nabolje i stoga je šteta ne odvojiti malo vremena (svakodnevno) za nju. I neka vam ne smeta što je trenutačno u trendu i što vi niste od onih koji slijede trendove. Bitno je da je učinkovita i da već dugo nije “ono što rade stari, čudni hipiji”.

Dokazano je da meditacija smanjuje stres, tjeskobu te depresiju, a nema kontraindikacija poput lijekova koji se primijenjuju za navedene izazove s mentalnim zdravljem. 

Meditirati je najbolje ujutro, dok je još mir. Pronađite mirno mjesto u stanu gdje se možete povući na 15-20 minuta. Najbolje je zatvoriti oči i za početak pratiti disanje, bez napora – udisaj i izdisaj. Neka disanje bude normalno bez namjere da ga produbljujete.

Što s mislima koje dolaze?

Vjerovanje da meditacija znači “prazan” ili zaustavljen um jedna je od uobičajenih zabluda. Nemoguće je potpuno isprazniti um od misli, no moguće je umiriti ga i to je već puno i dovoljno. Prirodno je, pogotovo u početku, da nam dolaze različite misli. Na nama je da ih prihvatimo i samo ponovo osvijestimo disanje, odnosno pratimo vlastiti dah.

Joga položaji koji su odlični za mršavljenje!

Koliko je dovoljno?

Počnite s 5 minuta, nakon tri do pet puta produljite na 10 minuta pa nakon nekoliko dana na 15-20 minuta. To je sasvim dovoljno da se osjećate osvježeno, osnaženo i pozitivno za nastavak dana. Ako vam godi meditirati dulje od toga, ovisi o vama, no imajte na umu da vam meditacija služi da se uskladite sami sa sobom, a ne da bježite u nju od svakodnevice. Meditirati možete i u šetnji te u bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj vam je potrebno smirenje i odmak.

Naučite se opustiti!

Kako nas meditacija mijenja?

  1. Mozak pri meditaciji otpušta “sretne” kemikalije – serotonin, dopamin i endorfine – koji su povezani s dobrom raspoloženjem.
  2. Svakodnevno meditiranje od 20-ak minuta regulira krvni tlak.
  3. Meditiranje utječe na centar za bol u mozgu. Jedno je istraživanje pokazalo da smanjuje doživljaj boli za 40 posto.
  4. Meditiranje smanjuje upale uzrokovane stresom kod npr. astme, artritisa itd.
  5. Meditiranje pomaže uspostavu redovite probave (kad smo opušteni, aktivira se parasimpatički sustav koji pomaže tijek probave).

Ovladajte umijećem meditacije!

Makronova: Glasilo sa stavom/J. B. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo