Psiha

Psiha

6 navika partnera koje mogu dovesti do raspada braka

Foto: Shutterstock

Razmišljate o u ulasku u brak? Već ste u braku? Evo nekoliko primjera ponašanja koji mogu dovesti do raspada braka.

Može li se reći, bez sumnje, da će jedan par opstati, a drugi neće? Ne uvijek, ali ipak postoje neke naznake da će se sistem raspasti.

Ako proživljavate neke od problema koje ćemo navesti, razmislite treba li ih riješiti prije stupanja pred oltar…

1. Pitanje financija

Kada dođe do financijskih problema, svađate li se ili sjednete i razgovarate kako riješiti problem? Kako partneri rješavaju ovaj problem je jako važna stavka svakog braka. Ako nemate barem slična razmišljanja oko ovog pitanja, neslaganje bi vas moglo dovesti do razvoda.

2. Žena zarađuje više

Na sveučilištu u Chicagu je provedeno istraživanje 2013., a u svrhu provjere raste li postotak raspada brakova ako je žena ostvarila bolju karijeru. Odgovor je bio potvrdan. Možda se radi o kulturi ili se muškarac jednostavno u takvoj vezi osjeća nesigurno. Ako ste poslovno uspješna žena, vaš bi se partner mogao osjećati nesigurno. Najbolji je savjet iskreno razgovarati o svojim osjećajima.

3. Vaši roditelji su razvedeni

Sve više rezultata istraživanja potvrđuju kako su osobe čiji su roditelji razvedeni u grupi onih ljudi koji će se vjerojatno rastati. Možda je istina, ali možda bi bilo dobro da se prisjetite grešaka koje su činili vaši roditelji i, svjesni opasnosti, se pobrinete da izbjegnete iste greške. Naučite rješavati konflikte.

4. Manjak seksa

Ako se seksualne aktivnosti smanjuju u vašoj vezi, ulazite u opasnu zonu. Seks je vrlo važan faktor za jedan brak. Ne morate svakog dana biti 4 sata u krevet s partnerom, ali gubitak intimnosti je vrlo loš znak i vjerojatno vam slijede problemi u vezi.

5. Različita vjerovanja i različite kulture

Možda među vama postoji razumijevanje oko različitosti, ali u nekim ključnim trenucima u životu, poput planiranja djeteta, problemi obično izađu na površinu. Ako ste vi i partner jako različiti po pitanjima vjere, ponašanja i sličnih tema, vaša veza bi mogla zapasti u veliku krizu.

6. Zamjerate partneru

Ako jedan od vas navodno prašta ali ne zaboravlja, ta bi vam toksična navika mogla upropastiti vezu. Ako ste u stanju oprostiti, budite u stanju i zaboraviti. Stalno vraćanje na stare probleme može uništiti i najjaču vezu dok od nje ne ostane samo pepeo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Kako sigurno izbjeći razvod?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo