Psiha

Psiha

7 najzdravijih novogodišnjih odluka koje si možete pokloniti!

Kako bismo u ovu novu godinu ušli spremni i voljni za promjene, možda bismo trebali promijeniti način na koji donosimo odluke jer bolje je ne donijeti uopće odluku nego donijeti neku koja je u startu osuđena na propast.

Nova godina je prilika za novi početak, promjene, nove odluke… Međutim, svake godine se pokaže ona da je jednostavnije reći da ćemo nešto promijeniti nego zaista promijeniti. Kako si pomoći donijeti odluku koje ćemo se zaista pridržavati? Za početak bismo trebali da odluke koje donosimo imaju koristi za naše zdravlje i da je svaka promjena na bolje u tom pogledu najveći poklon koji možemo pokloniti i sebi i drugima.

1. Izgubiti na težini!

Opće je poznato da se za vrijeme blagdana nagomila koji kilogram, da se ne pazi ni na hranu ni na piće, da se malo spava… Dugoročniji način života takvim tempom svakako bi se itekako loše odrazio na naše zdravlje. Proslavom Nove godine se na neki način i završavaju zimski blagdani i upravo je to savršen početak za prestanak takvoga nezdravoga načina života.

Upamtite da koji kilogram viška ne znači odmah opasnost za vaše zdravlje, ali sigurno si nemojte dopustiti da se trend debljanja započet u prosincu nastavi. 

Visoka cijena blagdanskoga prejedanja!

2. Ostati u kontaktu s dragim ljudima!

Imate osjećaj da ste se udaljili od nekih prijatelja i obitelji koji vam nisu u blizini? Za svoje psihičko, a samim tim i fizičko zdravlje, ne dopustite da se to dogodi. Javite se ljudima koje volite kad god osjetite potrebu za tim. Barem u današnje doba razvijene tehnologije i svih društvenih mreža to nije teško.

3. Prestati pušiti!

Ako ste pušač, ovo je vjerojatno odluka koju donosite svake godine. Međutim, upamtite da je odluka te vrste isključivo u vašoj glavi. Jednostavno, neka svaka vaša novogodišnja odluka bude protkana odlučnošću i uspjeh neće izostati!

Želite prestati pušiti? Riblja ulja bi mogla biti od velike pomoći!

4. Štedjeti!

Štednja je zaista jedna od stvari koju uopće nije tako teško sprovesti u djelo. Naime, mogli biste korisititi bicikl kao svoj prijevoz umjesto gradskoga prijevoza ili automobila. Na taj ćete način i uštedjeti novac, a o zdravstvenim dobrobitima nije potrebno puno govoriti. Isto tako, umjesto plaćanja teretane, svoj trening možete uraditi u toplini svoga doma. 

Ovako izgleda pravilno vježbanje koje možete odraditi i u toplini svog doma!

5. Reducirati stres!

Da, možda zvuči kao kvantna fizika, ali uz par savjeta i trikova koje vam donosimo, smanjenje stresa će vam biti mačji kašalj. Savjete možete pronaći ovdje

6. Volontirati!

Činiti dobro drugima i ne očekivati ništa zauzvrat način je na koji ćete biti zdravi iznutra. Volontiranje će vas svakako učiniti sretnima, a dokazano je da sreća, zbog lučenja endorfina, serotonina i oksitocina, smanjuje stres te itekako dobro utječe na vaše zdravlje.

7. Smanjiti količinu alkohola!

Male količine alkohola svakako su dobre za vaše zdravlje, ali sve više od toga je – previše. Alkohol ubrzava starenje, neki smatraju da je štetniji od heroina, izaziva ovisnost. Također, pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do trajnoga oštećenja mozga. Stoga, neka vaša novogodišnja odluka prije svega bude – zdravlje!

Usporite s alkoholom – uzrok je svake osme prometne nesreće!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo