Psiha

Psiha

Adrian Mole se vratio na police s knjigama

U Zagrebu je predstavljen posljednji u nizu romana o omiljenom književnom antijunaku Adrianu Moleu. Adrian Mole tako se vratio na police s knjigama u novom romanu Adrian Mole i nemoćne godine slavne britanske autorice Sue Townsend u izdanju Mozaika knjiga.

undefinedPo riječima književnice i kolumnistice Rujane Jeger, koju je i intervjuirala autoricu Sue Townsend, ovu devetu po redu knjigu o Adrianu Moleu napravila je u vrlo teškim uvjetima budući da se već godinama bori s dijabetesom zbog kojeg je i oslijepila. Knjiga je pisana autoričinim britkim stilom, a roman nam donosi nove doživljaje Adriana Molea kao odrasle osobe, komentirajući pritom britansko društvo i zdravstveni sustav.

Adrian danas ima trideset i devet godina i jednu četvrtinu. Budući da nije mogao plaćati hipoteku na stan uz rijeku, račune kreditne kartice i kartica trgovačkih lanaca, bio je primoran preseliti u turobni dio seoskog Leicestershirea, tik uz selo Mangold Parva, i živjeti u preuređenom svinjcu, vrata uz vrata sa svojim roditeljima Georgeom i Pauline. Njegova profinjena i zanosna supruga Daisy mrzi selo, čezne za Dean Streetom i tek mora kupiti par gumenih čizama. Adrian i dalje čezne za Pandorom.

kVelikog uspjeha prvih nastavaka romana o Adrianu Moleu prisjetio se Zlatko Crnković koji je rekao da je prilikom boravka Sue Townsend u Zagrebu red za potpisivanje išao od knjižare na Trgu bana Jelačića do Gajeve ulice.

Urednica Alemka Lisinski naglasila je da je u novom nastavku knjige i dalje prisutan autoričin sjajan humor te da je roman u isto vrijeme smiješan i melankoličan. Ono što je konstanta je neizmjerna duhovitost autorice. Daily Telegraph je u svojoj kritici naglasio da njezin najnoviji roman nije crna komedija jer Sue previše voli svoje junake.

Izbor iz Adrianove rane poezije (Pipa, Cvjetko, Pandora, Nezadovoljna tuna itd.) te novu srednjevjekovnu dramu Kuga! na kojoj Adrian intenzivno radi u novom nastavku čitao je redatelj, kvizoman i poznati DJ Mario Kovač.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo