Psiha

Psiha

Ako imate više od 60 godina i želite uživati u životu, nemojte raditi ove stvari

Shutterstock

Ovo su važne stvari koje i liječnici žele da znate.

Starenje se događa svakome i nemoguće je izbjeći i taj proces u životu, ali ovisi o mnogim stvarima kako ćete stariti i koliko čete moći uživati u slobodnim aktivnostima koje vas vesele, a za bolje raspoloženje sigurno je važno uživati u društvu prijatelja i obitelji, prirodi i odmoru. Kako biste to mogli, važno je brinuti o zdravlju i to bi trebalo biti ono što svi činimo intuitivno kako bismo što dulje uživali u životu bez bolova. 

Ovo je 5 stvari koje (ne) biste trebali raditi ako imate više od 60 godina. 

1. Ne koristiti umjetna sladila 

Puno je novih istraživanja koja povezuju umjetne zaslađivače hrane s bolestima srca, dijabetesom ili moždanim udarom, stanjima koja se češće događaju osobama koje su starije od 60 godina. 

“Sve više podataka dolazi koji otkrivaju kako umjetna sladila nemaju povoljan učinak na zdravlje bez obzira na to što ne sadrže kalorije”, navodi dr. Katie Page, profesorica medicine na sveučilištu u Americi. Smatra kako se treba ljude poticati da šećer jedu u puno manjoj mjeri i da pokušaju smanjiti njegov unos, a to se ne može učiniti ako se konzumiraju umjerna sladila koja ne sadrže nikakve nutrijente. 

2. Ne ignorirajte zdravlje kostiju 

Održati dobro zdravlje kostiju je pravi način da ostanete zdravi i neovisni i u starosti. Fokusirajte se na pravilnu prehranu i pravilan unos kalcija, vitamina, proteina i kalija, savjetuje dr. Deborah Sellmeyer, direktorica centra za zdravlje kostiju, a dodaje kako biste trebali biti aktivni i usvojiti neke navike kao što su vježbe s utezima (trening snage) što će ojačati mišiće koje pak podržavaju vaše kosti. 

7 simptoma koji otkrivaju da vašem organizmu nedostaje vitamina C

3. Ne preskačite booster cjepivo 

Osobe koje imaju više od 60 godina su podložni razvoju komplikacija kao posljedica bolesti COVID-19, ali samo je oko 48 posto starije populacije primilo booster cjepivo, prema pisanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Navode stručnjaci i kako je opasnost velika – posljednjih se nekoliko tjedana povećao broj oboljelih i to u velikoj mjeri. Starije osobe imaju nešto osjetljiviji imunitet pa bi se trebalo zaštiti od bolesti ali i posljedica bolesti koje mogu biti kobne. 

4. Ne preskačite dobar san 

“Djecu se uvijek uči kada je vrijeme za spavanje i roditelji će se uvijek truditi uvesti dobro rutinu.”, navodi Belinda Setters, stručnjakinja za sne. No većina nas ne razmišlja o tome koliko nam sna treba u odrasloj odbi. Ipak, san je ključan za zdravlje cijelog života, a manjka sna je u svakoj studiji povezan s zdravstvenim problemima poput visokog krvnog tlaka, pretilosti, bolesti srca i depresije, apneje u snu, bolesti prostate…
Ako ste zabrinuti jer ne spavate više od 9 sati, a manje od 6, najpametnije bi bilo da posjetite liječnika kako biste s njim porazgovarali o svojoj situaciji i kako bi vas savjetovao što učiniti dalje. 

Zašto bi svi preventivno trebali nositi kompresivne čarape? Evo nekoliko genijalnih razloga

“Jedna stvar koja uvijek iznenadi moje pacijente je kada im kažem da izbjegavaju spavanje tijekom dana, čak i ako prethodnu noć nisu ništa spavali“, navodi dr. Damon Raskin, internist koji je specijalizirao medicinu spavanja. Dnevni odmor će samo poremetiti ciklus spavanja pa će vam biti samo teže zaspati tijekom noći. Ako ste umorni tijekom dana, izbjegavajte kofein (on vas drži budnima samo tijekom noći), ali zato možete prošetati 20 minuta kako biste se malo razbudili. 

5. Ne zanemarujte prehranu 

Zdrava prehrana je neophodan za zdravo starenje, a studije pokazuju kako osobe koje prate Mediteransku prehranu imaju manje šanse da će doživjeti promjene koje vode do Alzheimera, za razliku od onih koji je izbjegavaju. 

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji dio prehrane ima veliki utjecaj na funkcioniranje mozga. Ipak, za sad znamo kako omega 3 masne kiseline koje se nalaze u maslinovom ulju jesu neophodne za pravilno funkcioniranju stanica, a tako se snižava rizik od razvoja koronarne bolesti srca i usporava se propadanje kognitivnih funkcija. 

Kako danas zaštititi zdravlje? 

Vezano za pandemiju koja još traje, bez obzira gdje živite, cijepite se dodatnom dozom cjepiva ako već niste. Nosite maske kada mislite da treba, nemojte pretjerano putovati i izbjegavajte velike gužve. Osobna higijena je važna pa redovito perite ruke  i ne dodirujte lice njima ako ste prethodno dirali površine koje mogu na sebi imati virus. Ako ste bili u blizini zaražene osobe, testirajte se na vrijeme i ostanite kod kuće ako e test pozitivan. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo