Zdravlje

Zdravlje

7 simptoma koji otkrivaju da vašem organizmu nedostaje vitamina C

Unosite li putem hrane dovoljno vitamina C?

Možda mislite da jedete zdravo, ali zadnja istraživanja kažu kako oko 7 posto žena i 10 posto muškaraca unosi premale količine ovog vitamina.

Vitamin C ne služi samo za jačanje imuniteta, on pospješuje apsorpciju željeza i kalcija, te pomaže protiv alergija, olakšava mršavljenje, važan je za dobar vid a ustanovljeno je kako su osobe čija prehrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina. Ako ne znate u kojim ga namirnica pronaći, on se nalazi u paprikama, narančama, ananasu, limunu i grejpu, jagodama, papaji, brokuli, zelju, kelju, kiviju i peršinu. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Preporučena dnevna doza vitamina C iznosi 60 mg dok je najveća dopuštena dnevna doza 800 mg (prema Hrvatskom pravilniku o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane). Koji će simptomi otkriti da vam nedostaje ovog važnog vitamina? 

1. Često ste bolesni 

Kako je ovaj vitamin iznimno važan za imunološki sustav i djeluje kao antioksidant, nemojte se iznenaditi ako ste češće bolesni i treba vam više vremena za oporavak. Postoje i neki dokazi koji kažu kako vitamin C djeluje kao dobra zaštita od nekih bolesti poput upale pluća ili mjehura. Ako je svaka prehlada vaša, možda je to signal da vaš organizam treba više ovog vitamina, a ako vas bole zglobovi, vitamin C će potaknuti proizvodnju kolagena što će sigurno utjecati na smanjenje boli.

2. Stalno ste umorni 

Razlog za vaš umor može biti manjak ovog vitamina, a posebno ako ste stalno umorni a niste uveli nikakve promjene u život. Potrebno je naravno prvo s liječnikom porazgovarati o problemu. U jednoj maloj studiji 6 od 7 muškaraca koji su imali niske razine vitamina C u krvi su rekli kako su često nervozni. Druga je studija pokazala kako nakon uzimanja vitamina C ispitanici više nisu osjećali umor, a taj je efekt trajao cijeli dan. 

3. Krvare vam desni

Vitamin C pomaže pri održavanju zdravlja krvnih žila, pa ako vam često krvare desni, razlog može biti i manjak vitamina C. Jedna je studija pokazala kako osobe koje imaju bolesti desni i koje su 2 tjedna jele grejp, nisu imale više toliko problema s krvarenjem desni. U pitanju je vitamin koji može prevenirati bolesti desni pa ga je potrebno više unositi ako vam krvare desni ali i potražiti savjet stomatologa. 

Liječnik otkriva najlakšu i najbržu metodu za smirivanje – isprobajte njegov trik

4. Modrice 

I u ovom slučaju krivac može biti manjak vitamina C jer će upravo on pomoći bržem zgrušavanju krvi i održavati tkivo jakim. Pa ako često imate modrice možda biste trebali unositi više ovog vitamina pa iako će potrebno biti nekoliko tjedana da tijelo apsorbira dovoljno vitamina, svakako će pomoći. 

5. Sporo zarastanje rana 

Kada se ozlijedite, razina vitamina C u krvi se smanjuje, a tijelu je tad potreban kolagen koji igra veliku ulogu u zarastanju rana, a upravo ovaj vitamin potiče stvaranje kolagena. 
isto tako tijelo tad treba kolagen, protein koji igra veliku ulogu u svakoj fazi zarastanja rana. Studije su pokazale da se pola pacijenata kojima su se dale visoke doze vitamina C puno brže oporavili od onih koji nisu uzimali suplement. 

6. Bole vas zglobovi

Već smo spomenuli ovaj problem koji može biti posljedica manjak vitamina C u organizmu. Tu se opet vraćamo na kolagen koji će podržati zglobove, a za njegovu proizvodnju je potreban vitamin C. Ako vas boli kad hodate, imate otekline ili modrice oko zglobova, možda je vrijeme za novu dozu vitamina C. 

Želite smanjiti rizik od prerane smrti? Uključite u rutinu tri jednostavne aktivnosti

7. Promjene na koži 

Ako patite radi manjka vitamina C u organizmu, mogu se javiti neke promjene na koži koje je lako primijetiti. Neke od promjena koje su često simptom manjka vitamina C mogu biti:

  • promjena bolje kože na nekim područjima
  • modrice, posebno na mjestima gdje se inače ne javljaju
  • suha koža i ispucale usne

Ovi simptomi se obično povuku kada povećate unos vitamina, pa ako se ne radi o nekom drugom uzroku, posegnite za novom dozom vitamin C.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo