Psiha

Psiha

Anchee Min: Biser Kine

U ovom ambicioznom novom romanu, Anchee Min oživljava lik odvažne i strastvene žene koja je voljela zemlju svog djetinjstva i koju se u Kini danas slavi kao suvremenu junakinju. Riječ je o Pearl Sydenstricker Buck (1892.-1973.), američkoj spisateljici i prvoj ženi Amerikanki koja je nagrađena Nobelovom nagradom za književnost.

Roditelji su joj bili prezbiterijanski misionari, tako da je veliki dio svog djetinjstva, a i kasnijeg života provela u Kini. Najprije je naučila kineski jezik, a tek naknadno engleski. Pisala je romane, pripovijetke i priče za djecu.

jU književnosti se javlja romanom “East Wind, West Wind”, a njeno najpoznatije djelo je roman “The Good Earth” za koji je nagrađena Pulitzerovom nagradom. Napisala je i biografije svojih roditelja, “The Exile” i “The Fighting Angel”.

U malom južnjačkom gradiću Chin-kiangu, posljednjih dana devetnaestog stoljeća, dvije djevojčice stat će jedna drugoj na put no ipak postati nerazdvojne prijateljice. Vrba je kći jedinica u sirotinjskoj obitelji. Pearl je svojeglava kći gorljivih kršćanskih misionara. Kad odraste postat će Pearl S. Buck, Nobelovom nagradom ovjenčana spisateljica i aktivistica, no za sada je tek djevojčica koja se srami svoje plave kose i očarana je novom prijateljicom, Kineskinjom.

Zakoračivši zajedno u svijet, povjeravat će jedna drugoj snove i nade – i skupa pokušati prebroditi prve ljubavi i izjalovljene brakove. Ali kada Pearlina obitelj bude prisiljena napustiti Kinu, Vrba će zbog prijateljstva s njom doživjeti niz neugodnosti. No odanost američkoj prijateljici bit će jača od svega i nijedna kazna Vrbi neće biti teška.

Ipak, kroz ljubavi i gubitke, radost i patnju, izgnanstvo i zatočeništvo, duše tih dviju žena ostaju prisno isprepletene, a njihovo ponovno sjedinjenje u Americi bit će potresan i bolan čin koji na dirljiv način zaokružuje ovu neobičnu biografiju slavne književnice i nobelovke.

Ako želite osvojiti čak dvije knjige autorice Anchee Min, predlažemo da okušate sreću u našoj nagradnoj igri!

Izdavač: Mozaik knjiga

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo